Opnieuw SIB van Start Foundation & ABN AMRO

29 juni 2016, 10:16
Opnieuw SIB van Start Foundation & ABN AMRO
Opnieuw SIB van Start Foundation & ABN AMRO
Staf Depla, wethouder Werk en Economie van de gemeente Eindhoven, lanceert vandaag de eerste Social Impact Bond van de gemeente Eindhoven. In deze SIB stellen Start Foundation, ABN AMRO Social Impact Fund en de Buzinezzclub samen de benodigde financiering van ruim € 1,7 miljoen beschikbaar (incl. kosten). De uitvoering ligt tevens bij de Buzinezzclub. Zij moeten in drie jaar tijd ruim 300 jongeren met een uitkering naar werk, opleiding of eigen bedrijf begeleiden.
 
Een Social Impact Bond is een innovatieve financieringsmethode, bedoeld om maatschappelijke problemen aan te pakken die de overheid veel geld kosten. De investeerders dragen het financiële risico van de interventie. Pas als de beoogde maatschappelijke resultaten zijn gerealiseerd, betaalt de gemeente de investerende partijen terug op basis van de besparingen op de uitkeringskosten van deze jongeren. Plus een rendement op de investering, als verwachtingen worden overtroffen.
 
Buzinezzclub
De Buzinezzclub begeleidt al met succes jongeren in Rotterdam, Den Haag, Utrecht en de Drechtsteden naar werk en uit een uitkering. Met de nieuwe vestiging, die opent in september in Bounce Space in Eindhoven kunnen tot 2019 jaarlijks zo’n 100 Eindhovense jongeren kosteloos deelnemen aan het intensieve halfjaarprogramma van de Buzinezzclub. Daarna worden de jongeren gekoppeld aan een vrijwilligerscoach uit het werkveld. Coaching is beschikbaar tot maximaal drie jaar na het halfjaarprogramma. Uit ervaringscijfers blijkt dat gemiddeld 10% een eigen onderneming start, 20% begint aan een opleiding en 30% van de jongeren vindt een baan die bij ze past.
 
Meedoen
Bij de aanpak van de Buzinezzclub spelen ook professionals en ondernemers een belangrijke rol door jongeren een-op-een te begeleiden. Als 'Coach' zijn zij sparringpartner, rolmodel, lifecoach, werkgever of workshopleider. De Buzinezzclub is op zoek naar Coaches in de regio Eindhoven om het netwerk te versterken. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met de Buzinezzclub of zich via www.buzinezzclub.nl/coaches aanmelden voor deelname.
 
gerelateerde items