Open brief aan de VFI-leden voor hun bijzondere ALV op 28 september

22 september 2005
Nieuws | | Validatie & Toezicht

Geachte VFI-leden,

 

Volgende week woensdag (28 september) komt u in een bijzondere algemene ledenvergadering bijeen om uw goedkeuring te hechten aan de adviezen van de Commissie Wijffels. Deze commissie heeft op uw verzoek een code voor goed bestuur ontworpen.
Als kritisch volger van de filantropische sector zou FM u graag de volgende korte overwegingen ter voorbereiding op uw belangrijke bijeenkomst willen meegeven:

 

1. U kunt niet te veel morrelen aan de code; dus heb geen overspannen verwachtingen van amendementen. De sigaar uit eigen doos dient u vrijwel geheel op te roken.
2. Wees trots op uw Code: politiek Den Haag heeft zich eraan vastgeklampt als een drenkeling aan een boei. U heeft een meesterlijke zet gedaan in het spel om een nieuw certificaat voor goede doelinstellingen..
3. Wees niet trots op uw Code: hij komt namelijk te laat. U had al veel eerder goed naar de stem van de gevers moeten luisteren, maar u verstond de tekenen des tijds slecht.
4. Heb geen enkele illusie: de Code Wijffels doet zelf niets aan uw transparantie. Het is slechts een instrument om een transformatie in uw eigen instellingen op gang te brengen.
5. Transparantie hoort een kenmerk van uw primaire bedrijfsproces te worden: dat vraagt van veel goede doelorganisaties een omslag in denken die zijn weerga niet kent.
6. Bereid u dus voor op openlijke of heimelijke weerstand in uw eigen organisaties. Die weerstand komt vaak voort uit op zichzelf oprechte betrokkenheid bij een achterhaald concept over de rol van goede doelorganisaties in een sterk veranderende geversmarkt..
7. Instellingen die denken dat ze alleen wat plooien hoeven glad te trekken om formeel te voldoen aan de Code Wijffels geven wij een kans van minder dan 25% dat zij over tien jaar nog bestaansrecht krijgen van de gevers.
8. Uit de punten 4 t/m 7 volgt noodzakelijkerwijs dat de Code Wijffels slechts een beperkte houdbaarheid heeft. Als u het al niet wist: u heeft haast!
9. Even een gewetensvraagje: is de Code Wijffels ja of nee de basis voor een eigen VFI-keurmerk ?
10. Als het antwoord op de voorgaande vraag