Toon alles (2)
Edwin Venema

Schaak- en biljartfilantroop Joop van Oosterom overleden

3 februari 2017, 17:00
In stilte blijkt ‘schaak- en biljartfilantroop’ Joop van Oosterom (1937) al eind vorig jaar in Monaco te zijn overleden. Dat meldt een anonieme bron aan Quote, en wordt bevestigd door een bekende van de familie. De publiciteitsschuwe Monegask vergaarde zijn vermogen, door Quote recent geschat op €1,1 miljard, in de IT-branche, o.a. als oprichter van het bedrijf Volmac.

Schaakkampioen

Al in zijn jeugd was Van Oosterom enkele malen nationaal kampioen schaken, waarin hij zich toelegde op het correspondentiespel. In 1981 behaalde hij de hoogst mogelijke nationale eer in deze tak van de denksport en tweemaal eiste hij de wereldtitel op. De nationale schaakbond benoemde hem in 2011, vanwege zijn grote verdiensten, tot erelid. 

Internationale wedstrijden

Van Oosterom legde zich toe op het organiseren en privaat financieren van internationale wedstrijden waaronder tot 2010 het Ambertoernooi, vernoemd naar zijn oudste dochter Melody Amber. Hij ontpopte zich ook als weldoener in een andere tak van sporten passie: biljarten. Van Oosterom financierde tot 2011 het zeer prestigieuze Crystal Kelly-evenement, vernoemd naar zijn jongste dochter, waar de beste driebanders ter wereld aan meededen. Ook konden teams uit de Nederlandse competitie rekenen op liquide ondersteuning. De Belgische wereldtopper Raymond Ceulemans maakte deel uit van een van die teams: volgens Quote 'naar verluidt tegen een betaling die richting de ton (guldens) ging'. 

Duurste hotels

Schaker-schrijver Hans Böhm roemt in een reactie tegenover Quote Van Oosterom, voor wiens Rotterdamse schaakvereniging hij in het verleden actief was. 'Net als Max Euwe, Jan Timman, Jaap van den Herik en Victor Kortsjnoi. Een heel bijzonder team, waarmee we 17 keer landskampioen zijn geworden; Van Oosterom liet die vereniging bloeien. Ook speelden we Europacup. Dan betaalde hij de mooiste locaties en de duurste hotels. Je kreeg een heel ander gevoel als hij zich ermee bemoeide.'
 
►Bronnen: Quotenet, NOS Teletekst
 
►Wilt u voortaan elke donderdagochtend het laatste nieuws, opinies en achtergronden over de wereld van doneren & sociaal investeren? Voor een geheel kosteloos abonnement op DDB Journaal: klik hier.
 
gerelateerde items