Kickstart Cultuurfonds: 3,1 mio. euro beschikbaar voor coronaproof theaterbezoek

Beeld: Liza Pooor/Unsplash.
Beeld: Liza Pooor/Unsplash.
3 mei 2021

Producenten van professionele podiumkunsten ontvangen van het Kickstart Cultuurfonds 3,1 miljoen euro om hun producties coronaproof te maken en publiek weer op een veilige manier te kunnen bereiken, zowel live als via een streaming. Dat maakte het fonds vorige week bekend. Eerder werd er al 2,5 miljoen euro beschikbaar gesteld voor ‘coronaproof-kunst-kijken’ in musea en culturele instellingen. ​

Stormloop

Inmiddels weten veel producenten de weg te vinden naar het Kickstart Cultuurfonds, dat in 2020 al 16 miljoen euro doneerde aan de cultuursector. Het tijdelijke noodfonds doet daar dit jaar nog een schepje bovenop en stelt maar liefst 20 miljoen euro beschikbaar. Dat is maar goed ook, want in de eerste van de twee aanvraagronden dit jaar meldden al 469 culturele instellingen zich aan, wat resulteerde in 8,9 miljoen euro aan donaties voor 261 producenten van professionele podiumkunsten, muziekpodia, musea en theaters.

Divers aanbod

De donaties worden volgens het fonds toegekend aan ‘grote en kleine producenten in alle genres verspreid over heel Nederland’. In totaal gaat het om 99 producenten, die normaal gesproken met projectsubsidies werken. Zoals Stichting Silver Line uit Rotterdam, die 25.000 euro ontvangt voor de multidisciplinaire voorstelling ‘Renaissance’ over de renaissance die gaande is in de zwarte gemeenschap. Stichting PS Theater, die een locatievoorstelling produceert waarbij het publiek zich in touringcars verplaatst, kan rekenen op een bijdrage en Stichting Borealis in Groningen ontvangt 29.500 euro voor het realiseren van de muziekvoorstelling ‘Overhoop!’. Maar ook vrije producenten, zoals Stage Entertainment, dat 73.671 euro ontvangt voor het coronaproof opstarten van de musical ‘The Sound of Music’. Cabaretier Alex Klaasen krijgt een bijdrage voor zijn nieuwe kerstproductie ‘Snow Ponies’ en Martine Sandifort voor haar solovoorstelling ‘Namasteetjes’.

Livestreams

Voor het eerst kunnen producenten ook een aanvraag doen om een productie geschikt te maken voor een livestream. Zo krijgt Ten Producties uit Zwolle 11.000 euro voor een livestream voor MBO- en VMBO-scholieren voor de voorstelling ‘No Joke’ over stigmatisering en racisme en krijgt de Rotterdamse new wave- en postpunkband Rats of Rafts een bijdrage voor een livestream vanuit TivoliVredenburg.

Particuliere donaties

Nieuw is dat ook particulieren kunnen bijdragen in donaties aan deze aanvraagrondes. Geïnteresseerden kunnen tot 1 juli een donatie maken, die volgens het Kickstart Cultuurfonds ten goede komt aan alle aanvragen om publiek weer veilig te kunnen ontvangen en van kunst en erfgoed te laten genieten.
 
Op de website van het Kickstart Cultuurfonds staat een overzicht van alle toekenningen en is te zien welke aanvragers in de huidige, laatste ronde nog een aanvraag kunnen indienen.
 
Bron: Kickstart Cultuurfonds.
Klik hier om alle toekenning in te zien.
Voor particuliere donaties klik hier.
Lees ook: ‘2,5 miljoen euro voor coronaproof-kunst-kijken
 
Wist u dat?
Kickstart Cultuurfonds is een initiatief van de BankGiro Loterij, VSBfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds en de VandenEnde Foundation en werkt samen met ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en private cultuurfondsen Stichting Droom en Daad, Fonds 21, Ammodo, Zadelhoff Fonds/Zadelhoff Cultuur Fonds/Fonds Neven en Nichten van Zadelhoff, Stichting Elise Mathilde Fonds, Elisabeth Strouven Fonds, Stichting Zabawas en Gravin van Bylandt Stichting.