2,5 miljoen euro voor 'coronaproof-kunst-kijken'

23 maart 2021

Naast 3,8 miljoen euro voor producenten van podiumkunsten, concertzalen en poppodia stelt het Kickstart Cultuurfonds ook een bedrag van 2,5 miljoen euro beschikbaar voor 87 musea in heel Nederland om hun museumgebouw of tentoonstelling ‘coronaproof’ te maken. Dat maakte het fonds vorige week bekend. Alles om ervoor te zorgen dat publiek straks weer op een veilige manier ontvangen kan worden. Musea en culturele instellingen zijn sinds de afkondiging van de tweede lockdown op 14 december 2020 gesloten.
 
Musea, erfgoed en ‘coronamarketing’ door het hele land
De donaties variëren van 2.700 euro voor het Industrieel Museum Zeeland in Sas van Gent tot 90.264 euro voor het Cobra Museum in Amstelveen. Maar niet alleen musea kunnen rekenen op steun: ook publiekstoegankelijke erfgoedlocaties zoals een landgoed, molen of kasteel krijgen een donatie. Zo zijn er toekenningen voor Slot Zuylen in Oud Zuilen, voor het Limburgs Landschap voor de Kasteeltuinen Arcen en voor Erfgoed Gelderland, dat een donatie van 72.801 euro ontvangt voor ‘een gebundelde aanvraag van zes musea die het publiek weer willen laten genieten van het Gelderse erfgoed’.  
Ook kunnen de musea dit jaar aanvragen doen voor extra marketing en communicatie op het gebied van corona en de daarbij behorende maatregelen. Dat kan bijvoorbeeld ook om online programmering of livestreams gaan. Birgit Buchner, directeur van het museum Ons’ Lieve Heer op Solder: ‘Dit geld betekent heel veel voor ons. Als klein museum zijn we hard geraakt door de crisis en moeten we op zoek naar nieuwe doelgroepen uit eigen stad en land. Juist nu hebben we nog maar een klein budget en hebben we dit geld des te harder nodig om die nieuwe doelgroepen te bereiken.’
 
Noodhulp
Met het bedrag van 2,5 miljoen euro wordt opnieuw blootgelegd hoe hoog de nood in de culturele sector nog steeds is, ondanks het extra steunpakket van de overheid. Het aantal aanvragen van culturele instellingen die financiële steun nodig hebben blijkt ruim verdubbeld ten opzichte van de eerste indienronde vorig jaar. In 2020 doneerde het tijdelijke noodfonds al 16 miljoen euro aan producenten van professionele podiumkunsten, muziekpodia, musea en theaters ter ondersteuning van corona-gerelateerde kosten. Dit jaar is er 20 miljoen beschikbaar.
 
Binnenkort volgt de bekendmaking van de toekenningen in de categorie theaters.
 
Voor een overzicht van alle toekenningen en informatie over de tweede en tevens laatste indienronde klik hier.
Lees ook: ‘3,8 miljoen voor anderhalvemeter-cultuursector’
 
Wist u dat?
 
Kickstart Cultuurfonds is een initiatief van de BankGiro Loterij, VSBfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds en de VandenEnde Foundation en werkt samen met ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en private cultuurfondsen Stichting Droom en Daad, Fonds 21, Ammodo, Zadelhoff Fonds/Zadelhoff Cultuur Fonds/Fonds Neven en Nichten van Zadelhoff, Stichting Elise Mathilde Fonds, Elisabeth Strouven Fonds, Stichting Zabawas en Gravin van Bylandt Stichting.