Voorlichting over nieuw keurmerk KGD

9 juli 2009
Nieuws | | Validatie & Toezicht

Begin mei werd het Keurmerk Goede Doelen gelanceerd, dat de concurrentie zal aangaan met het nieuwe CBF-certificaat voor kleine fondsen. Vorige week dinsdag vond een voorlichtingsbijeenkomst over het keurmerk plaats. Hoe staat het met de animo van de goede doelen? En: heeft het Keurmerk Goede Doelen last van het CBF-initiatief en het samen optrekken van CBF en VFI? FM vroeg het aan Mirjam de Bruin, projectleider bij de Stichting Keurmerk Goede Doelen.


Werd de voorlichtingsbijeenkomst goed bezocht?

 


De Bruin: "We hebben de inschrijving vroegtijdig moeten sluiten, zo groot was de interesse. Er waren 55 vertegenwoordigers van goede doelen aanwezig. Tijdens de bijeenkomst gaf ISF-voorzitter Peter Helmer een inleiding over de ontstaansgeschiedenis van het Keurmerk Goede Doelen. Daarna zette mede-initiatiefnemer Bart Hartman de criteria uiteen en heeft hij de belangrijkste verschillen tussen het Keurmerk Goede Doelen en het CBF-Certificaat belicht. Vervolgens heeft Welmoed van Boven van het Helen Dowling Instituut verteld over hun ervaringen met het Keurmerk. Het Helen Dowling Instituut deed mee aan de pilot en is sinds kort in het bezit van het Keurmerk Goede Doelen."

 


Wat zijn de prangendste vragen die door goede doelen op jullie werden afgevuurd?

 


De Bruin: "Er waren behoorlijk wat vragen omtrent de verklaring van goed gedrag van bestuurders, die door ons wordt gevraagd. We hebben uitgelegd dat hier gaat om een eigen verklaring omtrent gedrag die qua criteria overeenkomt met de verklaring van het Ministerie van Justitie. We willen weten of bestuurders de afgelopen vier jaar strafrechtelijk zijn vervolgd, of overeenkomsten met het OM zijn gesloten en of er ooit geseponeerd is. Steekproefsgewijs zullen we de verklaringen gaan toetsen bij Justitie. Er werd ook gevraagd of houders van het Keurmerk Goede Doelen evenals houders van het CBF Certificaat lid kunnen worden van het VFI. Het antwoord is: nee. We hebben het wel gevraagd aan de VFI, maar Gosse Bosma wilde hier niet in meegaan. Het heeft alles te maken met de nauwe banden tussen de VFI en het CBF."

 


Hoe staat het ondertussen met het aantal aanvragers?

 


De Bruin: "Aanvragen is mogelijk sinds 1 mei. We hebben aan vijf organisaties het Keurmerk verstrekt en er zijn vier organisaties die op het punt staan het keurmerk te verkrijgen. Dit viertal ligt ter beoordeling bij het European Certification Bureau. Nog eens dertig organisaties zijn bezig met de aanvraag. En er zijn acht nieuwe aanmelders, die nog moeten betalen en dan de procedure ingaan. Dus in totaal 46 organisaties hebben voor het Keurmerk Goede Doelen gekozen. We zijn zeer tevreden met dit aantal. Vooral ook omdat we tot nu toe nauwelijks iets aan promotie en publiciteit hebben gedaan."

 


Het Keurmerk Goede Doelen is vrijwel gelijktijdig van start gegaan met het Certificaat voor Kleine Doelen van het CBF. Hebben jullie last van elkaar?

 


De Bruin: "Het bestaan van het CBF-certificaat dwingt ons om aan goede doelen organisaties heel scherp duidelijk te maken wat het verschil is tussen het Keurmerk Goede Doelen en het CBF-certificaat. Tijdens de voorlichtingsbijeenkomst is gebleken dat we hier goed in slagen. Het Keurmerk heeft toegevoegde waarde, omdat het Keurmerk organisaties dwingt om goed na te denken over hun strategie en over hun prestaties. Dat is de basis om de prestaties te optimaliseren. Ten tweede helpt het Keurmerk organisaties om optimaal te communiceren met donateurs en andere belanghebbenden. Als je op de website van een Keurmerkhouder op het Keurmerk-logo klikt krijg je in een standaard formaat op 1 A4-tje de informatie te zien die donateurs belangrijk vinden. Het Goede Doelen Keurmerk maakt geen onderscheid tussen kleine en grote organisaties. Het CBF wekt de suggestie dat kleinere organisaties minder goed presteren dan grote organisaties. Kleinere organisaties vinden het uiteraard niet prettig om als minderwaardig te worden weggezet."

 


Zie ook: www.keurmerkgoededoelen.nl