Toon alles (4)

Onderzoek naar geefbedrag Europa bijzonder lastig

19 oktober 2012, 08:54
Onderzoek naar geefbedrag Europa bijzonder lastig
Onderzoek naar geefbedrag Europa bijzonder lastig
De werkgroep Filantropische Studies van de VU heeft zich sinds de oprichting van het European Research Network on Philanthropy (ERNOP) in 2007 steeds meer gericht op Europa. Vergelijkingen maken tussen Europese landen is echter niet eenvoudig, omdat het slecht gesteld is met de kwaliteit van de gegevens over filantropie in Europa. Daarom is het ERNOP begonnen een gezamenlijke standaard te ontwikkelen voor onderzoek naar filantropie.

Het CBF stelt in haar radiospotje dat Nederlanders het vaakst van alle Europeanen geven aan goede doelenorganisaties. Dit resultaat komt naar voren uit twee databestanden waarin gegevens te vinden zijn over geefgedrag in verschillende landen in Europa. Onderzoeker René Bekkers vergeleek deze databestanden in een paper dat hij presenteerde op diverse internationale congressen.

Geen vergelijkbare gegevens
Maar de kwaliteit van de gegevens over filantropie in Europa is niet zo goed. Er zijn namelijk geen vergelijkbare gegevens beschikbaar over de bedragen die worden gegeven. En de positie van landen is in beide gegevensbestanden soms flink verschillend. Onderzoek naar verschillen tussen landen in geefgedrag is daarom op dit moment bijzonder lastig. Waarschijnlijk zijn de verschillen groot, en er zijn ook allerlei theorieën die deze verschillen kunnen verklaren. Maar hoe groot de verschillen precies zijn en hoe de verdeling van filantropie over verschillende sectoren zoals kerk, gezondheid, cultuur en onderwijs verschilt tussen Europese landen is onzeker.

Gezamenlijke standaard
Daarom is het ERNOP nu bezig een gezamenlijke standaard te ontwikkelen voor onderzoek naar filantropie. Klik hier voor meer informatie.
gerelateerde items