Onderzoek fondsen in ontwikkelingshulp: de eerste resultaten

18 juli 2016, 10:00
Onderzoek fondsen in ontwikkelingshulp: de eerste resultaten
Onderzoek fondsen in ontwikkelingshulp: de eerste resultaten
Theo Schuyt, Dave Verkaik en Barry Hoolwerf doen onderzoek naar 55 grote fondsen in ontwikkelingshulp uit zowel westerse als niet-westerse landen, met een gemiddelde jaarlijkse besteding van ongeveer 200 miljoen euro. Op 22 juni brachten ze een bezoek aan het Franse agentschap voor ontwikkelingshulp in Parijs, om daar een eerste inkijk te geven in de resultaten van het onderzoek. Samenwerking is een van de hoofdthema’s van de fondsen.
 
Uit het onderzoek blijkt onder meer dat fondsen zich primair op Afrika lijken te richten (veertig procent), secundair op Azië (28 procent) en tertiair op Centraal- of Zuid-Amerika (twaalf procent). Hierin ligt de focus voornamelijk op de gebieden waar de armoede het grootst is, zoals Oost-Afrika en Zuidoost-Azië.
 
Bestaande initiatieven en innovatie
Voorts is er een duidelijke tweedeling te zien in de rol die fondsen zichzelf toedichten: de ene helft probeert met name samen te werken en te helpen op bestaande initiatieven of projecten, terwijl de andere helft duidelijk probeert te innoveren in bepaalde gebieden, waarna bijvoorbeeld overheidsinstanties kunnen inspringen op projecten die blijken te werken.
 
Samenwerking
De meeste fondsen staan open voor samenwerking met andere actoren en, zoals weergegeven in de figuur, verwacht meer dan de helft dat het samenwerken met andere fondsen en overheden alleen maar zal toenemen in de komende jaren.


 
De resultaten van de volledige studie zullen eind 2016 gepresenteerd worden aan het Franse agentschap. Dan kunt u de resultaten ook op deze site verwachten.
 
gerelateerde items