Speel bewust, 18+ goed voor loterijen

31 maart 2022
Nieuws | | De Dikke Blauwe

Naar aanleiding van het kamerdebat over de effecten van de wet die online gokken sinds oktober 2021 mogelijk maakt, diende de VVD een motie in, waarin werd gevraagd om een wetswijziging waardoor loterijen de huidige waarschuwende tekst ‘Speel bewust, 18+’ kunnen handhaven in hun wervings- en reclameactiviteiten. Deze werd in december verworpen, maar  is nu na enige aanpassing alsnog aangenomen.

Hiermee wordt voorkomen dat loterijen aan dezelfde eisen moeten voldoen als worden als risicovolle online kansspelen. Online kansspelen moeten naar aanleiding van de vele reclame voor online kansspelen hun uitingen altijd voorzien van de de waarschuwingstekst ‘Wat kost gokken jou? Stop op tijd’.

Op 15 december was het debat over de effecten van de wet die online gokken mogelijk maakt en op 1 oktober is ingegaan. Voorbereidend op dit debat heeft het Goede Doelen Platform de Tweede Kamer opgeroepen om het onderscheid tussen risicovolle en risicoarme kansspelen wettelijk te verankeren in het kansspelbeleid, te beginnen bij de nieuwe waarschuwingstekst. Goede Doelen Nederland heeft dit pleidooi per brief ondersteund.