Onbestaanbaar(?)

21 februari 2008

Er is de Britse overheid veel aan gelegen de Olympische spelen van 2012 goed te laten verlopen. Dat mag geld kosten. Om de begroting van het evenement op orde te krijgen, heeft de regering besloten de komende jaren ruim twee miljard pond van de inleg van de National Lottery ervoor te reserveren. Marc Wortmann, directeur van de internationale koepelorganisatie Alzheimer's Disease International is daar niet blij mee. In het uiterst leesbaar interview in de FM nieuwsbrief van 6 februari heeft hij het over ‘jatten'.

Wortmann zegt dat zo'n actie hem in Nederland onbestaanbaar lijkt. Daaruit valt op te maken dat de voormalige directeur van Alzheimer Nederland inmiddels weer een jaar uit Nederland weg is. Wat hij ‘onbestaanbaar' achtte, dreigt namelijk werkelijkheid te worden. In de concept Wet op de Kansspelen (WOK), die naar verwachting dit najaar door de Tweede Kamer behandeld wordt, staat het volgende:

‘Gezien het maatschappelijk belang bij de permanente instandhouding van de infrastructuren voor sport en cultuur zullen de gezamenlijke beleidsplannen van de kansspelvergunninghouders moeten voorzien in een passende afdracht aan deze sectoren. De exacte percentages van deze afdracht worden in een ministeriele regeling vastgelegd. Indien noodzakelijk kunnen aanwijzingen gegeven worden aan de vergunninghouders ter invulling van de (gezamenlijke) beleidsplannen.'

De minister zal dus een minimumpercentage vastleggen voor de afdracht aan de sectoren sport en cultuur en krijgt hij een aanwijzingsbevoegdheid voor de verdeling, mocht de afdracht naar zijn - politieke - mening niet ‘evenwichtig' genoeg verdeeld worden,. Dit gaat voorbij aan het feit dat sectoren onlosmakelijk verbonden zijn met een loterij, waarbij deelnemers de bestemming van de afdracht bepalen. Het moge duidelijk zijn dat de Nationale Goede Doelen Loterijen, die in het verleden bewezen hebben hun taak als fondsenwerver en - verdeler goed uit te kunnen voeren, niet gelukkig zijn met deze ontwikkeling. Het is te hopen dat er meer mensen zijn als Wortmann, die aantoont wat er kan gebeuren als de overheid zeggenschap krijgt over de verdeling van de loterij-afdrachten.

René Bogaarts is Hoofd communicatie van de Nationale Doede Doelen Loterijen