Oeuvreprijs DDB100 uitgereikt aan Edwin Venema

Oeuvreprijs DDB100 uitgereikt aan Edwin Venema.
Oeuvreprijs DDB100 uitgereikt aan Edwin Venema.
9 december 2021

De oeuvreprijs van de DDB100 2021 is uitgereikt aan niemand minder dan geestelijk vader en oud-hoofdredacteur van De Dikke Blauwe: Edwin Venema. Check het filmpje hieronder.
 
De eerste vraag die rijst: waarom heeft Venema deze prijs niet eerder gewonnen? Welnu, afgelopen jaar verliet Venema de Dikke Blauwe, voor de tweede doch laatste en echt definitieve keer. In ruim vijftien jaar schreef Venema meer dan 1500 artikelen, columns en commentaren over de filantropie. Ook schreef hij onder zijn geheime alias Ir. Han Schuringa honderden columns die ‘excelleerde in politieke incorrectheid’ en wist daarmee met zijn schurende humor en goedaardig sarcasme een schare zeer trouwe fans aan hem te binden. Na vijftien jaar werd de ware identiteit van Schuringa onthuld in een interview met de toen nieuwe hoofdredacteur Marjolein van Asdonck.
 
Een grootse viering in het KIT tijdens Civil Power, waar Venema eveneens de bedenker van is, zat er dit jaar helaas – weer – niet in. Daarom fietste Adriana Esmeijer, voormalig nummer 1 van DDB100 en jurylid, op een regenachtige dinsdag speciaal voor hem naar de Hermitage in Amsterdam, waar vele DDB-meetings en events hebben plaatsgevonden. Te midden van strijdende ridders en dappere paarden reikt zij Venema de oorkonde uit. Esmeijer: ‘Als hoofdredacteur van DDB gaf Venema jarenlang smoel aan onze sector. Maar niet alleen dat: hij gaf ons ook een spreekbuis. Hij ontpopte zich daarin tot een onafhankelijke beschouwer, een klankbord, maar ook als een criticaster, die in veel gevallen ook richting en duiding gaf. Eigenlijk was hij ons morele kompas. Daarbij wist hij altijd zorgvuldig te balanceren en waar nodig te laveren tussen de fijne scheidslijn van professionele, zakelijke belangen en persoonlijke, vriendschappelijke relaties.’
 
Bekijk hieronder het resultaat:


Extra dik decembernummer
In dit extradikke decembernummer wordt de jaarlijkse top 100 van filantropie-influentials, De Dikke Blauwe 100, bekendgemaakt. Naast profielen van inspirerende spelers in de wereld van goed doen en een uitgebreid interview met de nummer 1, bevat het nummer spraakmakende columns en artikelen van DDB-experts, interviews en (foto)reportages.

Bestel het decembernummer hier!