Non-paper van Knapen 'anti-climax'

2 februari 2012
Nieuws | | Ontwikkelings samenwerking

AMSTERDAM (2 februari) - Staatssecretaris Ben Knapen heeft een non-paper gepresenteerd met daarin zijn visie op de toekomst van NGO's. Een belangrijke conclusie van Knapen is dat de voortzetting van het medefinancieringsstelsel na 2015 niet langer vanzelfsprekend is. "De staatssecretaris zorgt met zijn magere bijdrage voor een anticlimax in het debat", vindt Marc Broere, hoofdredacteur Vice Versa.


Knapen schetst in zijn non-paper een vijftal veranderende trends. Die trends roepen vragen op bij de staatssecretaris over onder meer de rol van NGO's in lage inkomenslanden, fragiele staten of midden inkomenslanden. Ook vraagt hij zich af hoe belangrijk het is dat internationaal opererende maatschappelijke organisaties een Nederlands karakter hebben en houden. Een andere vraag van Knapen is of zuidelijke NGO's niet vaker rechtstreeks door de overheid kunnen worden gefinancierd. De antwoorden op deze vragen zijn cruciaal voor de toekomstige relatie tussen overheid en maatschappelijk middenveld, aldus Knapen.


"Geen aanzet tot visie"

"Er staat vrijwel helemaal niets in het non-paper van Knapen", schrijft Marc Broere in Vice Versa. "Het stuk bevat zelfs niet eens de aanzet tot een visie. Ook de vragen zelf zijn weinig verrassend en vernieuwend. Van een voormalig journalist met zo'n groot statuur als Knapen zou je meer mogen verwachten. Op basis van deze vragen concludeert de staatssecretaris vervolgens met zevenmijlslaarzen dat een voortzetting van het medefinancieringsstelsel na 2015 niet meer vanzelfsprekend is."


In zijn non-paper erkent Knapen het spanningsveld tussen verantwoording afleggen over subsidies en de wens om regeldruk en bureaucratie te verminderen. Hij zegt te willen bijdragen aan de discussie door vragen te stellen in plaats van meningen te verkondigen. Maar dat is nu juist de kritiek op het stuk. "Je kunt stellen dat het visiestuk van Knapen een anticlimax is geworden in de discussie over de rol en toekomst van de particuliere ontwikkelingsorganisaties", vindt Broere. "Het stuk van Knapen was oorspronkelijk bedoeld om naast andere stukken, zoals dat van René Grotenhuis en Jan Gruiters, het discussievuurtje op te stoken. In plaats daarvan lijkt de staatssecretaris zijn best te doen om de discussie, zelfs voordat die echt is begonnen, weer als een nachtkaars uit te blazen."


Discussie gestart

Op de site van oneworld.nl is de non-paper aanleiding voor discussie. De komende maand gaat oneworld.nl in vier ronden op zoek naar antwoorden. De resultaten van die ronden worden vervolgens aangeboden aan de staatssecretaris. Bijdragen aan de discussie kunnen worden gemaild naar OneWorld-redacteur Sanne Terlingen.


Meepraten over dit onderwerp op Twitter? Klik hier.


OneWorldLonneke Lonneke van Genugten

Make Holland Fair!
http://t.co/I4flwhzR #staatvandehulp @oneworldnl Discussie is nu echt losgebarsten


ellendelange Ellen de Lange

Hebben
#ontwikkelingsorganisaties toegevoegde waarde? Wel of geen #subsidies? Lees en discussieer mee! http://t.co/Md5ErFey #staatvandehulp


oneworldnl oneworldnl

We moeten zoeken naar nieuwe vormen van betrokkenheid & investeren in ondernemerschap. Lees
@daanknoop #staatvandehulp http://t.co/v6oCJOYa


oneworldnl oneworldnl

Knapen: vijf trends die voortbestaan subsidiestelsel niet langer vanzelfsprekend maken
http://t.co/g8w3O53K #staatvandehulp


SanneTerlingen Sanne Terlingen

@TomvanderLee Misschien kunnen wij aan het einde van de #staatvandehulp @oneworldnl discussiestuk aan Knapen aanbieden. Zonder vertraging.