NOC*NSF blijft meedelen in loterijgeld, Lotto wijzigt bestuursstructuur

29 maart 2007

Blijven de sportbonden ook na wijziging van de kansspelwet mee-eten uit de ruif van het loterijgeld? Als het aan minister van Justitie Hirsch Ballin ligt wel. Hij stuurde deze week een brief naar NOC*NSF. Zal de sportkoepel zich na zijn bezwerende neerleggen bij de op handen zijnde wijziging van de bestuursstructuur van de Lotto?


Al een aantal jaren krijgt de sport 70% van de door de Lotto afgedragen bedragen. Dit jaar ligt het uitgekeerde bedrag op 44 miljoen euro. Dat geld is essentieel voor de sport, omdat het ministerie van VWS in 2003 de ondersteuningssubsidies heeft afgeschaft. Ieder signaal dat aan de loterijafdracht gemorreld gaat worden zorgt in de sportwereld dan ook voor rumoer.

 


De nieuwe Wet van de Kansspelen die in de maak is zou zo'n bedreiging kunnen zijn. In die wet moeten de sportbonden namelijk gaan concurreren met de goede doelen om het loterijgeld. NOC*NSF ziet de bui al hangen: wanneer er geconcurreerd moet worden zijn er immers winnaars en verliezers.

 


Deze week stuurde minister Hirsch Ballin echter een brief naar de sportkoepel, waarin hij de voornaamste angsten van NOC*NSF wist te bezweren. Hirsch Ballin schrijft dat de bonden verzekerd blijven van een minimumbedrag, ook nu de bonden de concurrentie aan moeten gaan voor al het loterijgeld en de verbintenis met de Lotto haar vanzelfsprekendheid verliest. NOC*NSF gaat ervan uit dat het genoemde minimum zeker zal liggen op de 44 miljoen euro die dit jaar aan de sport wordt uitgekeerd.

 


Een ander heet hangijzer is daarmee echter nog niet opgelost. De commissie Schuyt, die de minister adviseert over de wijziging van de kansspelwet, heeft in haar advies wijzigingen in de bestuursstructuur van de Lotto voorgesteld die door de minister zullen worden overgenomen. In die nieuwe bestuursstructuur zal het NOC*NSF haar stem verliezen. Over de verstrengeling die noopt tot wijzigingen in de bestuursstructuur van de Lotto schreef FM al eerder. Vooralsnog verzet NOC*NSF zich echter hevig tegen het opgeven van haar vertegenwoordigers in de raad van commissarissen en de beneficiantenraad.

 


Wordt vervolgd.