Nieuwe stichting voor behoud religieus erfgoed

2 maart 2011

AMSTELVEEN (3 maart) - Eigenaren en gebruikers van religieus erfgoed die te kampen hebben met leegstand en dreigend verval, kunnen voortaan de hulp inroepen van de Stichting Behoud en Herbestemming van Religieus Erfgoed. Deze nieuwe organisatie organiseert kennis, professionaliteit en financieringscapaciteit, bij het in praktijk brengen van neven- en herbestemmingen voor religieus erfgoed.

Initiatiefnemer en oprichter is de Stichting Jaar van het Religieus Erfgoed, gesteund door Nationaal Restauratiefonds, BOEi en Fondsenbeheer Nederland. Voor de startfase tot 2014 zoeken zij co-financiering bij het kabinet, omdat dat behoud en herbestemming in het Regeerakkoord propageert.

Leegstand
De komende tijd komen veel kerken en andere religieuze gebouwen vrij. Leegstand, verwaarlozing, en uiteindelijk sloop dreigt voor veel karakteristieke gebouwen. Het Regeerakkoord noemt het belang van behoud van religieus erfgoed en koerst aan op herbestemming. "Dit initiatief past in de doelstellingen van dit kabinet. Een bijdrage in de organisatiekosten zou zeer op zijn plaats zijn, in aanvulling op de inzet van de particuliere partijen", aldus filantropie-hoogleraar Theo Schuyt, voorzitter van de nieuwe stichting.

Longlist
Vier provincies (Gelderland, Noord-Brabant, Utrecht en Zeeland) hebben hun medewerking en financiële steun al toegezegd. Op voorspraak van de deelnemende provincies wordt een longlist samengesteld van 3 á 4 religieuze gebouwen per provincie. Voor deze projecten wordt een scan uitgevoerd van de urgentie en mogelijkheden. Voor elke provincie wordt ten minste één gebouw als pilotproject ter hand genomen. De werkorganisatie wordt ondergebracht bij Fondsenbeheer Nederland, naast het Nationaal Restauratiefonds en BOEi. "Wij willen onze kennis en ervaring bij neven- en herbestemming graag inzetten voor dit doel", zegt Arno Boon, directeur van BOEi en als praktijkdeskundige actief betrokken bij de Nationale Agenda Herbestemming.

Startfase
Het initiatief heeft betrekking op het religieus erfgoed in geheel Nederland. De startfase met projecten in vier provincies maakt het mogelijk een landelijke structuur te ontwikkelen. Een gestructureerde fondsenwerving en financiering komen daarmee binnen bereik. De beoogde uitkomst van dit traject is een scherp inzicht voor de benodigde structuur om het Religieus Erfgoed in geheel Nederland te kunnen behouden voor huidige en toekomstige generaties, op een adequate en betekenisvolle schaal. Pieter Siebinga, directeur Nationaal Restauratiefonds: "Wij vinden het van groot belang dat er een financieringsfaciliteit komt voor herbestemming van monumentale gebouwen en werken daar graag aan mee. Dit initiatief kan daar veel profijt van hebben."

Het bestuur van de Stichting Behoud en Herbestemming van Religieus Erfgoed bestaat uit Theo Schuyt (voorzitter, hoogleraar filantropische studies VU), Peter Breukink (directeur Stichting Oude Groninger Kerken), Huub Doek (lid Eerste Kamer) en Ab Welgraven (oud-directeur Nationaal Restauratiefonds). Verschillende religieuze en erfgoedorganisaties zijn betrokken bij dit initiatief.