Nieuwe lichting afgestudeerden PAO

18 april 2007

Vorige week kreeg de inmiddels vierde lichting afgestudeerden van de PAO Philantropic Studies aan de VU haar diploma uitgereikt. Het waren dit keer tien mannen en vrouwen, waarmee het totaal aantal afgestudeerden op veertig is gebracht. De opleiding is volwassen geworden, de afgestudeerden komen uit alle hoeken van de filantropische sector en hebben zich verenigd in een eigen netwerk: Circle.


De post academische opleiding Filantropie aan de Vrije Universiteit is eind 2001 opgericht door Prof. dr. Theo Schuyt, socioloog en toen bijzonder hoogleraar Filantropie aan de VU. Sinds vorig jaar is hij gewoon hoogleraar. De opleiding bestaande uit zes modules staat open voor iedereen die werkzaam is in de filantropische sector met een academisch werk- en/of denkniveau. De zes modules worden gegeven door wetenschappers verbonden aan de VU en een aantal specialisten uit de praktijk. Indien minimaal vijf van de zes onderdelen zijn afgerond met een tentamen of werkstuk verkrijgt de cursist zijn diploma.

 


MBA van de filantropie

Degenen die de opleiding volgen zijn afkomstig uit de gehele filantropische sector. Zowel uit de fondsenwervende kant als van de vermogensfondsen. Maar ook adviseurs en private bankers volgen het post academisch onderwijs.

Kees Rutten reikte namens het College van Bestuur de diploma's uit. Hij gaf aan dat de opleiding inmiddels is uitgegroeid tot een volwassen en belangrijke opleiding voor niet alleen de VU, maar voor geheel Nederland. "Dat blijkt ook uit de grote belangstelling bij de oratie van Theo Schuyt afgelopen november. Maar ook uit het terugkerende onderzoek ‘Geven in Nederland' dat in mei weer verschijnt," aldus Rutten.

Teetse Holtrop, private banker en afgestudeerde van het eerste uur zei gekscherend bij de afsluitende ceremonie vorige week: "De MBA van de filantropie, een afgestudeerd filantroop. Een MBA-er gaat er na zijn afstuderen minimaal 20% aan salaris op vooruit. Een mooi vooruitzicht voor de afgestudeerd filantroop. Maar gezien de discussie rond de topsalarissen in onze sector is een verhoging met 10% meer passend".

Volgens de zojuist afgestudeerde Henk de Graaf, oud hoofd fondsenwerving van de Hartstichting en inmiddels actief met een eigen fondsenwervingbedrijf zorgt de opleiding voor verdieping en nieuwe, praktische inzichten. "Bovendien zijn de discussies in de colleges zeer levendig. Ook leer je zo weer nieuwe mensen in de sector kennen en ontstaat er een goed netwerk van professionals."

 


Het netwerk Circle

De afgestudeerden kunnen lid worden van Circle. Circle organiseert een aantal bijeenkomsten per jaar, waar aan de hand van thema's vrijuit gesproken wordt over filantropie. Bovendien worden er ook (internationale) studiereizen georganiseerd. Zo is er in mei een studiereis naar Londen, met bezoeken aan prestigieuze instituten als de Association of Charitable Foundations (ACF) en de National Lottery.

 


Master in Philantropy

Theo Schuyt heeft mede door de oprichting van de opleiding Philantropic Studies zorggedragen voor de verdere professionalisering van de sector. Buiten de PAO verschijnt het tweejaarlijkse onderzoek ‘Geven in Nederland' en promoveren er medewerkers aan zijn opleidingsinstituut. De volgende stap is het mogelijk opzetten van een geaccrediteerde master opleiding filantropie aan de VU. Daarmee kunnen gewone studenten niet allen meer keuzevakken volgen aan de VU maar ook afstuderen als ‘Master in Philantropy'.