Nieuwe filantropieopleiding Windesheim van start

17 januari 2008

AMSTELVEEN (17 januari) - Op 28 januari gaat aan hogeschool Windesheim in Zwolle de HBO-opleiding Fundraising, Grantmaking en Sponsoring 1 van start. De aftrap wordt opgeluisterd met een openbaar openingscollege door filantropiehoogleraar Theo Schuyt. Ook Doekle Terpstra, voorzitter van de HBO Raad, zal zijn licht over de minor laten schijnen.


Projectleider Bert Sleijster licht toe waarom er behoefte is aan een nieuwe HBO-opleiding. "Het gedrang op de chari-markt wordt steeds heviger. De overheid stoot taken af, die dan vaak door de samenleving, met behulp van privaat geld, wordt overgenomen. Deze sterk groeiende sector begint volwassen te worden en heeft een grote behoefte aan goedopgeleide HBO-ers. Fondsenwerven is tegenwoordig veel meer dan alleen maar je hand ophouden en vragen om geld. Het gaat ook om creatief ondernemen en op een professionele wijze een organisatie aansturen. De term ‘sociaal ondernemen' geeft goed aan dat zo'n organisatie - of het nu een goede-doelen-stichting of een betaald voetbal organisatie of een stadstheater betreft - steeds meer op een bedrijfsmatig verantwoorde manier in de eigen middelen zal moeten leren voorzien."



Theo Schuyt zal in zijn openingscollege ‘Goede doelen en sponsoring' een aantal ontwikkelingen op de filantropische marktplaats duiden, en daarbij mede putten uit de balans van de sector die hij tweejaarlijks opmaakt tijdens het onderzoek Geven in Nederland .