Toon alles (2)

Nieuw ngo-netwerk geeft lokale organisaties stem

25 mei 2016, 18:00
NGO's slaan de handen ineen
NGO's slaan de handen ineen
Aan de vooravond van de World Humanitarian Summit in Istanbul dat vandaag is gestart, is gisteren een nieuw netwerk opgericht van ngo’s: Network for Empowered Aid Response (NEAR). NEAR wil de internationale respons op economische, humanitaire en milieudreigingen herstructureren door lokale gemeenschappen sterker te maken. Dertig Afrikaanse organisaties, 21 Aziatische en vijf organisaties uit het Midden-Oosten hebben zich inmiddels aangesloten.
 
De Afrikaanse organisatie Adeso werkt al sinds 2014 aan het nieuwe netwerk. Directeur Degan Ali: ‘Na veel maanden van overleg met lokale organisaties en regionale netwerken, zijn we zeer blij nu eindelijk van start te kunnen gaan. We hopen dat NEAR het platform biedt dat zo nodig is om de collectieve lokale stem te versterken.’
 
Kennis redt levens
De meeste ngo’s weten uit ervaring dat lokale mensen en organisaties het snelst reageren als er een crisis ontstaat. Hun kennis kan levens redden in noodgevallen, maar ook effectieve oplossingen genereren voor uitdagingen op de lange termijn. Lokale stemmen worden echter vrijwel nooit meegenomen als er beslissingen worden genomen, daarvoor worden meestal de grote organisaties aangesproken.
 
Lokale bevolking centraal
Hoewel er een toename is in bronnen voor ontwikkelingshulp, groeit de noodzaak voor hulp nog steeds. NEAR wil daarom de lokale bevolking centraal stellen, om zo lokale organisaties en gemeenschappen sterker te maken. Zo proberen ze ervoor te zorgen dat het systeem werkt voor de mensen waarvoor geld is ingezameld.
 
Samenwerking
Smruti Patel, directeur NEAR: ‘De respons op uitdagingen hangt voornamelijk af van hoe veerkrachtig een gemeenschap is en hoe goed de overheid en lokale organisaties zijn voorbereid.’ En die uitdagingen zijn voor veel ngo’s uit Afrika, Azië, het Midden-Oosten en Latijns-Amerika dezelfde. Hari Darshan Shrestha, directeur van Centre of Resilient Development uit Nepal, ziet daarom veel kansen in de samenwerking. ‘We hebben met dezelfde zaken te maken en kunnen onze ervaringen daarom goed delen om tot gezamenlijke oplossingen te komen.’
 
Systeem veranderen
Om de capaciteit van lokale gemeenschappen te verbeteren gaat NEAR focussen op vier gebieden: voorspraak, financiering, ontwikkeling en onderzoek. Rezaul Karim Chowodhury, directeur van COAST Bangladesh en lid van NEAR gelooft dat het nieuwe netwerkproblemen aanpakt die door andere netwerken zijn laten liggen. En daarbij gaat het niet alleen om geld, maar vooral om het veranderen van het systeem.
 
Bestuur
Het bestuur van NEAR bestaat uit: Degan Ali – Adeso (Kenya), Sema Genel (Support to Life), Rezaul Karim Chowdhury - COAST (Bangladesh), Manu Gupta – SEEDS (India), Amjad Mohamed-Saleem –Independent (Sri Lanka), Filbert Leone – HDC (South Sudan) en Scholastica Nasinyama – Interaid (Uganda).
 
gerelateerde items