Nationaal Goede Doelen Rapport: meer geld fondsen naar doelstellingen

1 november 2007

AMSTELVEEN (1 november) - Elk jaar komt de VFI met haar Nationale Goede Doelen Rapport, waarin de kerncijfers van haar achterban - de landelijk wervende goede doelen - worden geduid. De editie 2007 vertoont weinig spectaculaire ontwikkelingen. Wel blijkt dat de landelijk wervende fondsen afgelopen jaar 80 miljoen meer aan hun doelstellingen hebben uitgegeven.


In totaal is door de grote fondsen vorig jaar 1,56 miljard euro gespendeerd. Dat geld ging naar Internationale Hulp, Welzijn, Cultuur, Gezondheid en Natuur & Milieu. Het grootste deel van het door de doelen uitgegeven fondsen gaat naar Internationale Hulpverlening. Daaraan wordt 742 miljoen euro besteed. Welzijn en Cultuur is met 433 miljoen euro een goede tweede. De Top-4 wordt gecompleteerd door Natuur en Milieu (198 miljoen) en Gezondheid (192 miljoen).

 


De onderzoekers constateerden dat gezondheidsfondsen in 2006 zestig procent van hun gelden uitgaven aan wetenschappelijk onderzoek en kennisontwikkeling. Natuur- en Milieuorganisaties richtten zich vooral op de bescherming en verbetering van de leefomgeving van de mens. Tachtig procent van de opgehaalde fondsen werd met dit doel gebruikt. De andere goede doelen richten zich voornamelijk op directe hulpverlening.

 


De landelijk wervende fondsen hebben afgelopen jaar 80 miljoen euro meer uitgegeven aan hun doelstellingen. Dat is het opvallendste gegeven uit het door het bureau SEO Economisch Onderzoek in opdracht van de VFI uitgevoerde onderzoek. In het kader van het Nationale Goede Doelen Rapport zijn honderd bij de VFI aangesloten organisaties ondervraagd.

 


VFI-directeur Gosse Bosma stelt in een persbericht dat het rapport laat zien hoe landelijke goede doelen als sector aan een betere samenleving werken. "Het is een relatief jonge maar professionele sector die werkt aan duurzame maatschappelijke resultaten. Effecten zijn niet altijd voor iedereen meteen meetbaar of zichtbaar. Dit rapport laat zien waar ontwikkelingen en resultaten zich voordoen."

 


In de volgende editie van FM een achtergrondartikel over het rapport, met reacties uit de sector.

 


Download hier het Nationale Goede Doelen Rapport 2007