‘Britse inkomsten uit nalatenschappen gaan dalen door Brexit’

27 oktober 2017, 09:00
De Brexit en de zwakke economie gaan zorgen voor een daling in inkomsten uit nalatenschappen voor Britse goede doelenorganisaties.
De Brexit en de zwakke economie gaan zorgen voor een daling in inkomsten uit nalatenschappen voor Britse goede doelenorganisaties.
De Brexit en de zwakke economie gaan zorgen voor een daling in inkomsten uit nalatenschappen voor Britse goede doelenorganisaties. Dat meldt het jaarlijkse Legacy Foresight rapport dat deze week verscheen. De onderzoekers verwachten dat de groei de komende jaren 2,7 procent per jaar zal bedragen. Met inflatie is dat slechts 1 procent en dan ook nog alleen als het aantal sterfgevallen toeneemt.
 
Tussen 2012 en 2016 steeg de groei van inkomsten uit nalatenschappen bij goede doelenorganisaties met bijna dertig procent. Dat komt neer op zo’n 6,5 procent per jaar. De Brexit en de stagnerende woningmarkt zullen dit cijfer volgens de onderzoekers negatief gaan beïnvloeden. ‘De meeste deskundigen zijn het erover eens dat de Britse economie zwakker gaat worden tijdens de Brexit-onderhandelingen in de komende drie jaar. De Britse huizenprijzen gaan veel minder hard stijgen en misschien zelfs wel dalen. Het aantal nalatenschappen neemt hierdoor uiteraard niet af, maar wel de waarde ervan’, aldus de onderzoekers.
 
‘Goede doelen profiteren niet van vergrijzing’
Die waarde steeg sinds 1988 van 500.000 pond per jaar voor de sector tot 201 miljard pond in 2016, wat neerkomt op drie procent van alle nalatenschappen. Het aantal nalatenschappen aan goede doelen groeide veel minder hard: van 68.000 in 1988 tot 119.000 in 2016. En hoewel dat aantal waarschijnlijk wel doorgroeit vanwege de vergrijzing, verwachten de onderzoekers dus niet dat goede doelen daar de komende jaren van gaan profiteren.
 
gerelateerde items