Toon alles (2)
Edwin Venema

Museumcijfers 2016: eigen inkomsten musea stijgen

12 oktober 2017, 13:00
Groeicijfers, maar de museumsector heeft de subsidievermindering nog lang niet gecompenseerd met eigen inkomsten.
Groeicijfers, maar de museumsector heeft de subsidievermindering nog lang niet gecompenseerd met eigen inkomsten.
De eigen inkomsten in de Nederlandse museumsector stijgen weer, de werkgelegenheid groeit en musea werken steeds meer samen met het onderwijs. Toch is de sector nog niet geheel toekomstbestendig, mede door teruglopende overheidssubsidies. Dat blijkt uit de Museumcijfers 2016. Dit jaarlijkse onderzoek van de Museumvereniging onder 420 aangesloten musea, toont trends in de sector.
 
Kerncijfers:
·       31,7 miljoen museumbezoeken; een stijging van 8.7% t.o.v. 2015
·       50% van de totale omzet van 1 miljard bestaat inmiddels uit eigen inkomsten 
·       Eigen inkomsten musea zijn met 34 miljoen euro gestegen
 

In alle delen van ons land zijn musea te vinden. Het aantal museumbezoeken is het afgelopen jaar opnieuw sterk gegroeid (8,7%) naar bijna 32 miljoen. Het buitenlandse bezoek stijgt naar 29% van het totaal. Hoewel het museumbezoek door jongeren t/m 18 jaar afneemt, blijft het aantal schoolbezoeken aan musea gelukkig stijgen. Inmiddels werken 38.000 mensen in musea van wie 26.000 als vrijwilliger. Het aantal betaalde banen is dit jaar gestegen met 1,3%, vooral omdat meer medewerkers een vast contract hebben gekregen. De eigen inkomsten maken 50% van de totale omzet uit en zijn in 2016 met 34 miljoen euro gestegen.
 
Ondanks deze successen schrijven de musea te zamen toch nog een negatief resultaat van 23 miljoen euro. Dat komt volgens de Museumvereniging door de enorme impact van de vermindering van overheidssubsidies. De subsidie per bezoek is tussen 2011 en 2016 met 40% gedaald. Dat is een zeer forse daling die musea (nog) niet geheel met de versnelde verzakelijking hebben kunnen opvangen. De Museumvereniging stelt: ‘Door  samenwerking met overheden, het bedrijfsleven, maatschappelijke partners, met het publiek en met elkaar willen musea komen tot een solide sector. Want alleen samen vertellen musea het hele verhaal.’
 
►De volledige Museumcijfers leest u hier.
 
gerelateerde items