Mission Related Activism, part two

18 december 2014, 04:00
Mission Related Activism, part two
Mission Related Activism, part two
Vorige week brak de hoofdredactie een lans voor MRA: Mission Related Activism. Dit naar aanleiding van de social media-campagne van Start Foundation tegen Unilevers Knorr-soep. Opnieuw een opmerkelijke actie voor een vermogensfonds, een type organisatie dat doorgaans in de luwte pleegt te opereren. Boudewijn de Blij, directeur van vermogensfonds Fonds1818, zet daar enkele kanttekeningen bij: resultaten kun je ook (juist!) boeken zonder de publiciteit te halen.

De Blij: ‘Voor journalisten ligt er een natuurlijke bias voor die dingen die in de publiciteit worden gedaan. Maar juist buiten de publiciteit kunnen vermogensfondsen goede resultaten boeken door overheden aan te sporen of te kritiseren.  Ik geef twee voorbeelden uit de praktijk van Fonds 1818 en die betreffen gemeenten.
De gemeente Den Haag geeft een subsidie aan een voetbalclub om een nieuw gebouw met kleedkamers en toiletten in te richten en eist daarbij een uitgebreide aanbesteding.
Fonds 1818 wordt gevraagd om een donatie om het gebouw duurzamer te maken, één van onze programma’s. Bij het onderzoek hoe het gebouw duurzamer kan worden gemaakt, zien de onderzoekers dat de bouwkosten die in de aanbestedingsprocedure tot stand zijn gekomen véél te hoog zijn. Het fonds stuurt daarover een brief aan het hoofd Sport, die het eerst ontkent en later – na onderzoek – erkent. De aanbesteding wordt overgedaan en de bouwkosten zakken behoorlijk.’

Een tweede voorbeeld. De Blij: ‘Fonds 1818 heeft ervoor gezorgd dat in alle grotere steden van ons werkgebied (Den Haag, Zoetermeer, Leiden, Delft) een stichting Urgente Noden is gekomen. In Den Haag was die er al lang, maar op aandringen van van Fonds 1818 is ook in Zoetermeer zo’n SUNZ tot stand gekomen. De wethouder en de ambtelijke top moesten nogal wennen aan samenwerken en dus delen van verantwoordelijkheid met een niet-overheid.

De formule is op zich verleidelijk voor gemeenten. Het fonds of de fondsen leveren de middelen die door een aan de SUNZ toegevoegde ambtenaar worden verdeeld onder aanvragen van hulpverleners die werken voor de echte noodgevallen. Zo worden huisuitzettingen voorkomen en mensen níet afgesloten van de electriciteit.

En zo zijn er meer voorbeelden te geven, of noemt de hoofdredactie het alleen activisme als je er publiciteit mee haalt?’
gerelateerde items