Minister Ploumen op popfestival Hamburg: steun She Decides!

9 juli 2017, 09:00
Op een groot festival met een reeks popsterren in Hamburg heeft minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) afgelopen donderdag een oproep gedaan voor mondiale steun aan She Decides. Dit fonds moet het gat dichten van 600 miljoen dollar nadat de Amerikaanse regering had besloten programma’s voor gezinsplanning in ontwikkelingslanden stop te zetten. Regeringen en filantropen hebben al bijna 200 miljoen dollar bij elkaar.
 
‘In veel landen hebben vrouwen geen zeggenschap over hun eigen lichaam. Maar elke vrouw heeft het recht daarover zelf te beslissen. Dat is waar She decides over gaat,’ aldus Ploumen aan de vooravond van de G20 in Hamburg waar wereldleiders dit weekeinde grote mondiale problemen bespreken.
De minister startte haar initiatief in januari, in reactie op het besluit op de Amerikaanse regering toen deze besloot programma’s voor gezinsplanning aan vrouwen in ontwikkelingslanden stop te zetten. Daardoor dreigt een pakket van 600 miljoen dollar weg te vallen. De She Decides conferentie in Brussel in maart - met meer dan 50 landen en vele organisaties - en daaropvolgende acties hebben tot vandaag circa 182 miljoen euro opgebracht. ‘Een hartstikke mooi bedrag. Maar we zijn er dus nog niet, willen we al die vrouwen helpen waarvoor anti-conceptie, seksuele voorlichting, veilige abortus of kraamzorg binnenkort wegvalt’, aldus Ploumen.

Filantropische bijdragen

De korte toespraak van Ploumen werd voorafgegaan door een optreden van Ellie Goulding. Na de minister was het de beurt aan onder meer Pharrell Williams. Minister Ploumen betrad het podium met onder meer Eva Ribbink en de Keniaanse Brenda Mbaja Lubang'a. De laatste vertelde hoe een jeugdvriendin van haar overleed aan de gevolgen van onveilige abortus. Minister Ploumen maakte verder bekend dat het kabinet nog eens vijftien miljoen euro vrijmaakt voor She Decides. In aansluiting daarop kondigde Eva Ribbink aan dat de Ribbink Van den Hoek Familie Stichting en de Brook Foundation in totaal 75.000 euro aan She Decides doneren. Ploumen daarover: ‘Een geweldig gebaar, dat opnieuw laat zien dat She Decides niet alleen wordt gedragen door politici maar veel breder wordt gesteund.’

Global Citizen

Het Hamburgse festival is georganiseerd door Global Citzen, een wereldwijde jongerenbeweging met vele miljoenen volgers, met name in de VS en Canada. Voor het eerst werd een evenement in Europa gehouden. Op de festivals wordt altijd een mondiaal vraagstuk geagendeerd. Ditmaal waren onder meer gendergelijkheid en gezondheid belangrijke thema’s. She Decides sluit daar naadloos bij aan. Ploumen: ‘Fantastisch dat Global Citizen vanaf day one She Decides heeft omarmd en we nu hier op dit podium deze boodschap konden uitdragen.’ Het festival werd bijgewoond door 12.000 jongeren, gestreamd via YouTube en live uitgezonden door de Duitse tv zender ARD. Daarmee is een miljoenenpubliek bereikt. Naast de al genoemde Ellie Goulding en Pharrell Williams zagen zij onder meer ook Shakira en Coldplay.

Lees ook: Ploumen heeft al 181 miljoen euro opgehaald voor 'She Decides'
NIEUW: DDB Dailyelke dag om 12.00 uur het laatste nieuws & opinie van de afgelopen 24 uur in uw mailbox. Gratis service naast uw wekelijkse DDB Journaal. Aanmelden: klik hier
 
gerelateerde items