Microsoft doneert $1 miljard aan clouddiensten

Microsoft probeert filantropische inhaalslag te maken nu concurrenten als Google al diep tot non profitsectoren zijn doorgedrongen.
Microsoft probeert filantropische inhaalslag te maken nu concurrenten als Google al diep tot non profitsectoren zijn doorgedrongen.
25 januari 2016
Nieuws | | Organisatienieuws

Microsoft maakte vorige week bekend dat het bedrijf cloudcomputerdiensten beschikbaar gaat stellen aan NGOs en universiteiten ter waarde van 1 miljard dollar. CEO Satya Nadella kondigde dit aan tijdens het World Economic Forum in Davos, Zwitserland. De realisatie van het donatieprogramma zal worden uitgevoerd door de nieuwe filantropische tak binnen het bedrijf Microsoft Philantropies dat vorige maand werd opgericht.
 
Wolkendiensten
Cloud computerdiensten bieden opslag, rekenkracht en softwareprogramma's op de servers van de leverancier die door afnemers vanaf hun eigen computers kunnen worden gebruikt. Een voorbeeld is de samenwerking tussen het bedrijf en onderzoekers van de Universiteit van Texas. Die laatsten konden gebruikmaken van het Microsoft Azure cloud platform om overstromingsmodellen uit te rekenen.
 
Volgens Nadella zijn cloud computerdiensten revolutionaire technologieën die kunnen bijdragen aan het creëren van een betere wereld. Door rekenkracht op grote datasets los te laten kunnen oplossingen voor problemen worden berekend. In het geval van de overstromingsmodellen kan bijvoorbeeld worden berekend hoe de waterhuishouding beter georganiseerd kan worden.
 
Digitale kloof
Niet iedereen beschikt echter over voldoende fondsen om zulke diensten af te nemen. Nadella zegt met de donatie de digital divide te willen verkleinen. De digitale kloof wil zeggen dat de ongelijkheid tussen mensen met en zonder toegang tot computers en internet steeds groter wordt.
 

 Het Microsoft donatieprogramma bestaat uit drie elementen:
 
Productiviteitssoftware en diensten voor NGO's
Nu al biedt de software gigant sommige non-profits gratis de online versie van Office aan. Dit programma gaat worden uitgebreid naar 70.000 organisaties in 2017. Daarnaast zullen er ook meer diensten beschikbaar komen zoals een Customer Relationship Management systeem (CRM) en een data analyse systeem.
 
Cloud toegang voor universiteiten
Middels het Microsoft Azure for Research program worden clouddiensten aan universiteiten – zoals die van Texas – beschikbaar gesteld. Dit programma zal met vijftig procent worden uitgebreid van 600 instituten nu naar 900 in 2017.
 
Toegang tot internet
Het derde element is internettoegang verschaffen aan gemeenschappen die daar nu nog van verstoken zijn. Bijvoorbeeld in Nanyuki in Kenia is een publiek-privaat pilotproject gestart om afgelegen locaties van draadloos internet te voorzien. Hiervoor worden frequenties van het elektromagnetisch spectrum die nog niet in gebruik waren, ingezet om signalen te verzenden via basisstations op zonne-energie. Bewoners in deze afgelegen gebieden krijgen ook toegang tot Microsofts clouddiensten. In totaal wil het bedrijf ten minste twintig connectiviteitsprojecten in vijftien verschillende landen realiseren.
 
Niet geheel belangeloos
De beslissing van Microsoft om zijn diensten beschikbaar te stellen, is niet geheel zonder eigenbelang. IDC onderzoeksmanager George Mironescu zei tegen Fortune Magazine: 'Het is niet verrassend dat Microsoft dit doet gezien het feit dat concurrenten als Google al heel lang actief zijn in de educatie– en non-profitsector. Zij bieden hun diensten vaak gratis aan en dat maakt het een uitdaging voor Microsoft om zulke organisaties ervan te overtuigen hun diensten, betaald of onbetaald, af te nemen.'
 

Bekijk het interview van Bloomberg (mei 2015) met Jacquelline Fuller, hoofd van Google.org and Google's filantropische diensten. 
2/2