Media goochelen met Intraval-onderzoek

5 september 2007
Nieuws | | Wetenschap & Onderzoek

AMSTELVEEN (6 september) - Intraval-directeur Bert Bieleman is een van de auteurs van het rapport Goed Bedoeld, dat in opdracht van het ministerie van Justitie een risico-analyse moet geven van de filantropische sector. Bieleman betreurt het dat in de berichtgeving maar weinig informatie over zijn onderzoek is gegeven. "Eén aspect uit het onderzoek gereduceerd tot een kop in de krant: dan gaat ten koste van de nuance en de duidelijkheid."


Intraval-directeur Bieleman: "Ik ben van oorsprong media-socioloog, dus ik begrijp de media overwegingen van nieuwswaardigheid, tijdsdruk en gebrek aan ruimte. Maar ik snap ook dat de goede doelensector verdrietig is over de onvolledigheid van de berichtgeving. Overigens zijn er ook enkele media geweest die wel wat evenwichtiger verslag hebben gedaan."

 


Een van de punten van kritiek van VFI en CBF is dat hun achterban, een kleine driehonderd doelen die samen verantwoordelijk zijn voor 80% van de fondsenwerving in Nederland, over een kam zijn geschoren met duizenden fondsen en fondsjes die in de marge opereren. Zij stellen dat de pijn bij de gezichtslozen zit. Ook is in de media gegoocheld met delicten waar het in het Intraval-onderzoek om gaat. "Het klopt dat hier en daar gesproken is over ernstige delicten. In ons onderzoek gaat het echter om relevante delicten. Welke dat zijn? Financiele delicten bijvoorbeeld. Verkeersdelicten hebben we niet meegenomen, anders zou het percentage veel hoger zijn uitgevallen."

 


In het onderzoek wordt gesteld dat 5% van de bestuurders een strafblad heeft. Is dat een hoog of een laag percentage? Bieleman: "Om daar een zinnige uitspraak over te doen heb je vergelijkingsmateriaal nodig. Dergelijke cijfers voor andere sectoren zijn eigenlijk niet beschikbaar. In het kader van het programma Preventie Georganiseerde Criminaliteit hebben wij in opdracht van het Ministerie van Justitie een aantal sectoren doorgelicht. De transportsector, cannibisverkoop in koffieshops en nu dus de goede doelensector. Wij zijn gaan binnenkort op verzoek van Justitie de kunsthandel doorlichten. Het lijkt me op dit moment niet zinvol om bijvoorbeeld de uitkomsten van het cannabisonderzoek te vergelijken met die van de goede doelen. De enige uitspraak die we kunnen doen is dus een morele. Maar dat laat ik graag aan de politiek over."

 


Download hier een pdf van het onderzoek