Mastodonten gezocht!

14 oktober 2010
Opinie | | Politiek en overheid

We hebben ze allemaal live kunnen aanschouwen de laatste weken. De mastodonten in het CDA die herhaaldelijk van zich deden spreken. Die zich eigenaar maakten van de morele principes. Bij de VVD werd hen bij voorbaat de mond gesnoerd door voorzitter/informateur/aankomend minister Opstelten en bij de PvdA beginnen ze zich nu ook te roeren. Ze werden in de media afgeserveerd als mastodont, een soort oeroude uitgestorven olifantsoort. De verwijzing ernaar versterkte het beeld dat die oeroude partijtijgers geen contact meer hadden met de realiteit en niet wisten wat de nieuwe generatie zou willen. Het is de vraag wie er uiteindelijk gelijk zal krijgen. Vaak is het juist goed om tegengeluiden serieus te nemen binnen je partij of organisatie. Maar dan zou ik de term mastodont liever vertaald zien als kritische geest of luis in de pels.

Maar waar zijn de kritische geesten of luizen in de pels van de civil society eigenlijk gebleven? Esther Jacobs ...? Lang niets meer van vernomen. Waar zijn de bashers van het CBF-keurmerk? Waar is Bart Hartman? Of is er geen noodzaak tot zelfkritiek en tegengeluid in de sector? Ho even, ik denk juist van wel! Veel organisaties die goede doelen nastreven staan voor stevige uitdagingen de komende jaren: hoe versterk je het vertrouwen bij je donateurs, hoe zorg je voor alternatieven voor direct marketing; hoe zet je internet ten volle in voor je missie en organisatie; hoe weet je mensen weer te raken met je missie; hoe stimuleer je ondernemerschap, leiderschap en passie bij je medewerkers? En hoe kom je deze barre tijden van bezuinigingen goed door? Heel veel uitdagingen. En grote noodzaak tot kritische dialoog binnen de sector: over hoe we het beter kunnen doen, en anders. Eigenlijk hebben we juist behoefte aan de mensen die ze bij het CDA mastodonten noemen. Mensen die ons een spiegel voorhouden. Daar heb je wat aan. Een gezonde sector heeft kritische geluiden juist nodig. En ondertussen hebben we genoeg echte mastodonten in de sector: organisaties en mensen die niet willen veranderen en alles bij het oude willen houden. Ik ga geen namen noemen omdat dat helemaal niet interessant is. Het gaat mij om mastodontisch gedrag: niet ondernemen, niet bewegen, stil zitten, afwachten en geen risico nemen. Op zoek in de sector naar kritische geesten die bij het CDA mastodonten heten en die mastodontisch gedrag aan de kaak stellen!

Deny de Jong is adviseur en trainer communicatie en fondsenwerving van Offspring. Wilt u reageren op deze column? Mail: deny@offspring.nu