Marc van den Tweel (Natuurmonumenten) wordt hoogste baas NOC*NSF

Mooie move van topbestuurder Marc van den Tweel.
Mooie move van topbestuurder Marc van den Tweel.
26 maart 2021
Nieuws | | Personalia

Marc van den Tweel, algemeen directeur Natuurmonumenten, volgt per 1 oktober 2021 Gerard Dielessen op als algemeen directeur van topsportkoepel NOC*NSF. Hij treedt deze zomer reeds in dienst van NOC*NSF zodat de overdracht van taken na de Olympische en Paralympische Spelen van Tokyo goed kan worden voorbereid. Topbestuurder Van den Tweel, al meer dan tien jaar een vaste en zeer goed gelezen columnist van De Dikke Blauwe, volgt de pensioengerechtigde Gerard Dielessen op.
 
Anneke van Zanen-Nieberg, voorzitter NOC*NSF: ‘Ik ben zeer verheugd met de benoeming van Marc van den Tweel. Ik ben ervan overtuigd dat we met hem een krachtige, ervaren en verbindende algemeen directeur aanstellen, die het maatschappelijk belang van sport en bewegen en de belangrijke rol van topsport daarbij, verder zal versterken.’
 
Ervaren bestuurder
Marc van den Tweel (56) heeft zo’n twintig jaar ervaring als bestuurder, directeur en toezichthouder. Op dit moment is hij algemeen directeur van Natuurmonumenten, één van de grootste verenigingen van ons land. Verder is hij toezichthouder bij het Rijksmuseum van Oudheden en recent werd hij benoemd tot voorzitter van de Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie. Voorheen was hij algemeen directeur bij het Ronald McDonald Kinderfonds en directeur Marketing & Communicatie bij het Wereld Natuur Fonds. Voor beide organisaties vervulde hij ook diverse internationale functies. In al deze laatste capaciteiten nam Van den Tweel lange tijd hoge posities in op de jaarlijkse ranking van influentials in de filantropie, De Dikke Blauwe 100.
 
Allianties bouwen
Van den Tweel is betrokken geweest bij de organisatie van grote sport- en publieksevenementen. Hij is een fervent wielerliefhebber en fietst ook zelf (wielrennen en mountainbike) en staat te boek als een ondernemend bestuurder en heeft met name ervaring op het gebied van belangenbehartiging, verenigingsmanagement en het bouwen van allianties met bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties.

Tegen de bewegingsarmoede
Marc van den Tweel: ‘Sport draagt bij aan de gezondheid van mensen, aan sociale samenhang in onze samenleving, aan het vormen van normen en waarden, aan onze nationale trots. Sport helpt bij het stimuleren van de economie en is een motor voor innovatie. Die betekenis samen met de leden en partners van NOC*NSF nóg beter onder de aandacht brengen zie ik als een prachtige uitdaging, waar ik graag aan bij wil gaan dragen.
Nederland doet het qua topsport fantastisch. Dat niveau moeten we zeker vast zien te houden. En topsport is natuurlijk ook bij uitstek de aanjager om breedtesport verder te stimuleren. Dat is hard nodig in deze tijden van ‘bewegingsarmoede’.’
►Ga nu naar de pagina van Marc en lees al zijn columns: klik hier.