Toon alles (1)

Oproep: Noodfonds voor sociale initiatieven

26 maart 2020, 06:00
Oproep: Noodfonds voor sociale initiatieven
Oproep: Noodfonds voor sociale initiatieven
Graag stellen we ons aan u voor: MAEX zet zich al een aantal jaren in voor de sector van maatschappelijke initiatieven en sociale ondernemingen. Sociale initiatieven uit de samenleving bieden nieuwe en passende oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken en een nieuwe economie. Zij worden onvoldoende gewaardeerd en hebben onvoldoende toegang tot kapitaal, kennis en klanten (bij bedrijf, overheid en fonds). MAEX, de maatschappelijke beurs, maakt de activiteiten en impact van sociale initiatieven zichtbaar en meetbaar. Via speciaal door MAEX ontwikkelde tools krijgen initiatieven toegang tot kennis, kapitaal en klanten. Op dit moment zijn er ruim 1900 initiatieven aan MAEX genoteerd.

Maar hoe gaat het op dit moment met de sociale initiatieven, bewonersinitiatieven en sociale organisaties in Nederland? De aandacht gaat nu vooral en terecht uit naar de zorg en naar het bedrijfsleven en het onderwijs. Maar tegelijkertijd onderstreept het kabinet juist nu het grote belang van saamhorigheid en omkijken naar elkaar in de samenleving. Alleen al de ruim 1900 aan MAEX genoteerde initiatieven leveren aan meer dan 6 miljoen Nederlanders maatschappelijke waarde. Uit hun Social Handprint blijkt dat ze onmisbaar zijn voor de informele zorg, het toeleiden naar werk, het verminderen van eenzaamheid, of het hergebruik van spullen in de buurt. Deze sociale infrastructuur waar jarenlang aan is gebouwd, mogen we nu niet kapot laten gaan. Na ‘social distancing’ zal ‘sociale cohesie’ hard nodig zijn.  
 
Veel sociale initiatieven geven aan, dat ze het zonder financiële hulp bijzonder moeilijk gaan krijgen. Door quarantaine, gedwongen sluiting, het niet kunnen of mogen uitvoeren van werkzaamheden moeten ze tijdelijk stoppen, of activiteiten opschorten. De meeste initiatieven hebben door de aard van hun activiteiten en het hybride verdienmodel geen financiële reserves. Als vaste kosten van bijvoorbeeld gehuurde locaties en vaste medewerkers doorlopen, ontstaat bij hen al snel een probleem. Om een goed beeld te krijgen van wat er nu nodig is, is MAEX op 19 maart een online onderzoek gestart om bij de meer dan 1900 MAEX initiatieven en initiatieven van partnerorganisaties te inventariseren wat nu nodig is. Uit de eerste reacties blijkt dat afhankelijk van het type initiatief tussen de €1000 en €10.000,- per maand nodig is om overeind te blijven.

We weten dat er na deze crisis, zodra het maatschappelijke leven weer op gang komt, een inhaalslag nodig zal zijn bij activiteiten voor kwetsbare groepen, in de buurtmoestuin, buurthuisactiviteiten, sporten met kinderen in probleemwijken en dergelijke. Het mag niet gebeuren dat deze maatschappelijke infrastructuur grote schade oploopt. MAEX wil daarom samen met de Maatschappelijke Alliantie een tijdelijk noodfonds voor sociale initiatieven oprichten. Zodat we initiatieven die het nodig hebben, snel met behulp van onze bestaande infrastructuur voor het geven van impulsen, financiële steun kunnen geven. Het streven is 5 miljoen euro op te halen en medio april het fonds te openen voor de initiatieven. 
Hierbij doen we een dringend beroep op de filantropie om mee te doen! Vanaf €10.000,- kan je meedoen. Meer mag natuurlijk ook!
 
Voor meer informatie: www.maex.nl en info@maex. nl

Vlnr: Silvia Oostwegel, Gerda Deekens en Sébastian Duchène.

Dit is een bijdrage van MAEX, partner van De Dikke Blauwe. Meer artikelen van of over MAEX lezen? Klik hier.
gerelateerde items