Lottovate krijgt vergunning voor online goede doelenloterij

Het is voor het eerst dat er een nieuwe loterij op de Nederlandse markt komt en het is ook de eerste die volledig digitaal wordt.
Het is voor het eerst dat er een nieuwe loterij op de Nederlandse markt komt en het is ook de eerste die volledig digitaal wordt.
24 november 2016
Nieuws | | Loterijen

Het Nederlandse Lottovate heeft een tijdelijke vergunning gekregen voor een online loterij, waarbij minimaal de helft van de inleg naar een goed doel moet gaan. Het is voor het eerst dat er een nieuwe loterij op de Nederlandse markt komt en het is ook de eerste die volledig digitaal wordt.

Eerst niet afgegeven

De Kansspelautoriteit wilde twee jaar geleden de vergunning eerst niet afgeven, maar werd daartoe toch gedwongen door de rechtbank in mei van dit jaar. De rechter constateerde onder meer dat niet duidelijk gemotiveerd was waarom het aantal te verlenen vergunningen beperkt moest blijven tot de bestaande vier loterijen.

Wetsvoorstel al door Tweede Kamer

De (goede doelen) loterijen in ons land vallen niet onder het wetsvoorstel Kansspelen op afstand, dat afgelopen zomer door de Tweede Kamer is aangenomen, maar nog door de Eerste Kamer moet worden geloodst. De wetgever heeft ervoor gekozen om de loterijen wel gelijktijdig met online kansspelen te reguleren, maar deze niet op te nemen in de online kansspelwetgeving. Vergunningen voor online loterijen mogen nu al worden verstrekt. Voor andere vormen van online kansspelen is een aparte vergunning nodig.

Lottovate blij

De huidige vergunning loopt tot eind december. Oprichter Peter-Paul de Goeij van Lottovate is blij met het resultaat, maar kan in die korte tijd niet veel doen, zegt hij tegen vakblad Emerce. Vanaf 1 januari 2017 is het voor iedereen mogelijk om een nieuwe vergunning aan te vragen. 'De eisen zijn wat strenger, maar we gaan er van uit dat we ook die vergunning kunnen krijgen. Binnen enkele maanden kunnen we dan loterijen aanbieden.'
De Goeij wil volgens Emerce nog niet zeggen hoe zijn loterij er precies uit gaat zien, wel dat het louter digitaal wordt.

Ksa

Volgens de Nederlandse Kansspelautoriteit (Ksa) kunnen consumenten merken dat er nieuwe vergunninghouder is, die zijn loterij in Nederland promoot en loten probeert te verkopen. Lottovate mag hiervoor binnen de bestaande regelgeving reclame maken. Wettelijk ligt vast dat 50% van de inleg op dit kansspel moet worden afgedragen aan goede doelen. De Kansspelautoriteit toetst of dit ook daadwerkelijk gebeurt.

Procedure

De Kansspelautoriteit startte de vergunningsprocedure in juni 2016. Daarmee werd gehoor gegeven aan de uitspraak van de rechtbank Amsterdam d.d. 12 mei 2016. Lottovate heeft de vergunningsprocedure doorlopen, waarin het bedrijf in staat werd gesteld om de noodzakelijke informatie aan te leveren.
Denk daarbij aan: rechtspersoon en bestuursstructuur; aanwezigheid van diverse reglementen en een trekkingsprocedure; soort aanbod; frequentie van trekkingen en afdracht aan goede doelen. In de vergunning is te lezen waar de Kansspelautoriteit toestemming voor heeft gegeven.Bij de beoordeling van de aanvraag golden dezelfde criteria als voor de bestaande vergunninghouders; de Nationale Postcode Loterij N.V., de BankGiro Loterij N.V., de VriendenLoterij N.V. en de Stichting Samenwerkende Non-profit Loterijen.

Historie

Naar aanleiding van een beleidsregel van de toenmalig staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, besloot de Kansspelautoriteit eind 2014 opnieuw vergunningen aan de destijds bestaande vergunninghouders voor goede doelen loterijen af te geven. De vergunningaanvraag van Lottovate werd daarom afgewezen. Lottovate heeft deze afwijzing voorgelegd aan de rechter. Die gaf Lottovate gelijk.
De rechtbank constateerde onder meer dat niet duidelijk gemotiveerd was waarom het aantal te verlenen vergunningen beperkt moest blijven tot vier. De rechtbank vernietigde het besluit van de Kansspelautoriteit en gaf deze de opdracht tot het nemen van een nieuw besluit op bezwaar.
De Kansspelautoriteit ging niet in hoger beroep tegen de uitspraak.
Daarmee is ook de mogelijkheid ontstaan voor andere organisaties om een vergunning tot eind 2016 voor het organiseren van een goede doelen loterij aan te vragen.

►Bron: Emerce, Ksa
►Wilt u voortaan elke donderdagochtend het laatste nieuws, opinies en achtergronden over de wereld van doneren & sociaal investeren? Voor een geheel kosteloos abonnement op DDB Journaal: klik hier.