Longfonds mobiele collecte groot succes!

Longfonds mobiele collecte groot succes!
Longfonds mobiele collecte groot succes!
21 mei 2020
Nieuws | | Organisatienieuws

De huis-aan-huiscollecte van Longfonds ging vanwege de coronamaatregelen en social distancing niet door. Als alternatief hebben duizenden collectanten zich online hard ingezet om de collecteweek toch tot een succes te maken. Want het is duidelijker dan ooit hoe belangrijk gezonde longen zijn: 1,2 miljoen Nederlanders hebben een longziekte en voelen zich vanwege het coronavirus kwetsbaar. Het Longfonds strijdt voor hen én voor iedereen die blijvende longschade overhoudt aan het coronavirus. 

Vanwege de huidige situatie zocht Longfonds een alternatief om toch veilig te collecteren en vond deze in de mobiele collecte. Eerder dit jaar vond samen met Hartstichting de allereerste 100% mobiele collecte plaats, gerealiseerd in samenwerking met Eudonet STB en CM.com. Deze mobiele collecte was gebaseerd op een succesvolle pilot van KWF Kankerbestrijding, waarbij collectanten inzicht kregen in hun persoonlijke opbrengst via de persoonlijke iDEAL QR-code. Met deze 100% mobiele collecte, wordt veilig collecteren via WhatsApp mogelijk door vrienden, familie, kennissen en buren te vragen om een donatie te doen aan de mobiele collectebus. Net als bij de huis aan huis collecte, is deze gift anoniem en eenmalig. 

Voorbereiding op de collecteweek 
Om ervoor te zorgen dat collectanten niet verrast werden door mobiele collecte, stuurde Longfonds hen voorbereidende e-mails en sms’jes. Zo werden ze vast op de hoogte gebracht, wisten ze wanneer hen dit te wachten stond en werden ze klaargestoomd te collecteren via WhatsApp door middel van een handige video. In deze voorbereidende berichten werd ook de urgentie van mobiel collecteren aangehaald, alvast handige tips gedeeld en de meest gestelde vragen toegelicht. Zo gaf Longfonds alvast antwoord op vragen zoals: Even voor de zekerheid: ik hoef niet naar buiten om langs de deuren te gaan? Is collecteren via WhatsApp veilig? En Hoe weet ik wat ik heb opgehaald? 

Door ook het tijdstip van het eerste mobiele-collecte-bericht te delen, stonden veel collectanten in de startblokken om te beginnen en was de uitnodiging eerder een startschot dan een verrassing. 

Multi-channel en persoonlijk 
Dit startschot ontvingen collectanten via sms en e-mail. Om van de mobiele collecte een persoonlijke ervaring te maken, werden de berichten gepersonaliseerd met de voornaam en een persoonlijk linkje. Dit zorgde voor meer beleving en verhoogde betrouwbaarheid. 

Met één klik op het persoonlijke linkje landt de collectant op zijn of haar mobiele collectepagina. Hier werd herhaald hoe mobiel collecteren werkt door middel van handige video.

Helaas had Longfonds niet van iedere collectant een 06-nummer of e-mailadres. Om ook deze mensen te betrekken bij de collecte, stuurde Longfonds hen een flyer met de oproep om deel te nemen. Deze flyer was voorzien van een persoonlijke QR-code. Door deze te scannen, kregen ook zij toegang tot hun collectepagina en konden ze makkelijk via WhatsApp collecteren. 




Persoonlijke opbrengst 
Tijdens de collecte kregen collectanten op ieder gewenst moment inzicht in hun persoonlijke opbrengst. Deze stand werd continu bijgewerkt. Naast hun eigen stand, zagen de collectanten ook de opbrengst van hun woonplaats. Hiermee werd er een klein competitie-element toegevoegd wat motiverend werkte om zich maximaal in te zetten voor een hoge collecteopbrengst. 

Tips van collectant tot collectant 
Om deelname aan de collecte te stimuleren, kregen collectanten tijdens de collecteweek leuke aanmoedigingen. Ondanks dat er geen mogelijkheid was om collectanten die per flyer benaderd werden berichten te sturen, wist Longfonds hen toch te motiveren: Om de dag werd de mobiele collectepagina aangevuld met nieuwe tips en leuke content. Hiermee werden ook deze collectanten geïnspireerd om nieuwe manieren van collecteren uit te proberen. Bijvoorbeeld: 

Tip 1: Wist je dat anderen je kunnen helpen door jouw WhatsApp bericht door te sturen aan hun vrienden? Zo kan je ervoor zorgen dat nog meer mensen een duit in je online collectebus doen.” 

Tip 2: Je kan de tekst van je WhatsApp bericht ook kopiëren naar Facebook. Dit doe je door de tekst, inclusief de 'url' (de link om te doneren) in het WhatsApp bericht, te selecteren en kopiëren. Ga daarna naar je Facebook pagina en plak de tekst in een nieuwe post en druk op 'Plaatsen'.” 
Tevens werden collectanten aangespoord om eens een kijkje te nemen op de website van Longfonds. Hier was een speciale pagina ingericht met tips om mobiel collecteren zo makkelijk en leuk mogelijk te maken. Collectanten kregen een steuntje in de rug met antwoorden op veel gestelde vragen, die zij mogelijk kregen vanuit hun netwerk. Verder kregen collectanten een podium door hun gouden tip te delen. Dit maakte de mobiele collecte tot een heel persoonlijke ervaring. 

Maartje’s gouden tip: “Stuur via WhatsApp gerust een bericht naar vrienden en kennissen die je al een tijdje niet hebt gesproken. Ik heb echt iedereen in mijn contactenlijst een persoonlijk berichtje gestuurd met de collectelink erin. Voor ik het wist kreeg ik hele leuke reacties terug van mensen die ik al heel lang niet gesproken had. De teller op mijn collectebus liep snel op en ik heb weer contact met lang verloren kennissen. Super leuk!” 

Het resultaat 
Duizenden collectanten zijn met de mobiele collecte aan de slag gegaan en hebben met elkaar wel 130.000 WhatsAppberichten verstuurd. Aan de oproep van deze collectant werd goed gehoor gegeven, want meer dan 60.000 ontvangers gaven via de mobiele collecte aan de collectant. De mobiele collecte heeft in het totaal ruim €320.000 opgebracht. Daarnaast heeft Longfonds geld opgehaald via flyers, radiocampagne en Digicollect. In het totaal heeft Longfonds een prachtig bedrag opgehaald van €467.050.