3 miljard voor het klimaat van Apple-weduwe Laurene Powell Jobs

Beeld: Callum Shaw/Unsplash.
Beeld: Callum Shaw/Unsplash.
29 september 2021
Nieuws | | Filantropen

Laurene Powell Jobs, de weduwe van Apple-oprichter Steve Jobs, gaat de komende tien jaar zo’n 3 miljard euro steken in gemeenschappen die worden getroffen door de gevolgen van klimaatverandering. Dat maakte een woordvoerder gister bekend. Met haar Waverly Street Foundation wil Jobs investeren in oplossingen op het gebied van transport, woningen, voedselveiligheid en gezondheidszorg.
 
In een exclusief interview met The New York Times in 2020 vertelde de filantroop, die zich volgens de interviewer vaak afzijdig houdt van media, dat de gevolgen van klimaatverandering niet los kunnen worden gezien van andere sociale wereldproblematiek als volkshuisvesting en gezondheid. ‘Als je in het sociale domein werkt, kun je geen duurzame vooruitgang boeken als je alleen maar focust op één probleem’, aldus Jobs tegen The New York Times. Bovendien zou de filantroop er moeite mee hebben dat de superrijken der aarde een vermogen bezitten dat miljoenen mensen in basisbehoefte zou kunnen voorzien. Toch voelt ze zich niet schuldig over haar eigen vermogen – volgens de NOS geschat op meer dan 20 miljard dollar – dat ze van haar echtgenoot heeft geërfd toen hij in 2011 overleed aan de gevolgen van alvleesklierkanker.  In tegendeel: volgens Jobs was haar man er niet op gebrand op rijker en rijker te worden. Ter ere van zijn harde werk zou ze ‘haar leven willen toewijden om hun vermogen zo goed mogelijk te verdelen zodat individuen en gemeenschappen zo duurzaam mogelijk worden ondersteund’, aldus Jobs tegen The New York Times.
 
Waverly Street Foundation
De Waverly Street Foundation is gevestigd in Palo Alto, waar Jobs een tijdlang heeft gewoond en voor het eerst in aanraking kwam met de grote kloof tussen arm en rijk. De stichting werd in 2016 opgericht en richt zich dus op brede steun voor gemeenschappen die geraakt worden door klimaatverandering. Jobs is daarnaast ook oprichting van het Emerson Collective, dat zich bezig houdt met onderwijs en journalistiek.
 
Bron: NOS, The New York Times
Lees ook: ‘Onze Bill Gates? Die heet gewoon huishouden!’ Edwin Venema

Lees ook: ‘TAX THE RICH – statement hit op insta’ door Marjolein van Asdonck