Toon alles (2)

Kunstcollectie Rockefeller: grootste charitatieve veiling ooit

23 november 2017, 12:30
De kunstcollectie van David Rockefeller gaat onder de hamer. Met een waarde van 700 miljoen dollar is het de grootste charitatieve veiling ooit. 
De kunstcollectie van David Rockefeller gaat onder de hamer. Met een waarde van 700 miljoen dollar is het de grootste charitatieve veiling ooit. 
Komend voorjaar komt de kunstcollectie van David Rockefeller onder de hamer. Het gaat om de duurste privéverzameling ooit, met een waarde van zevenhonderd miljoen dollar. Het is daarmee meteen ook de grootste charitatieve veiling uit de geschiedenis.
 
De Rockefeller-veiling gaat gepaard met een uitgebreide marketingcampagne, meldt NRC. Om blijvende aandacht voor de veiling te garanderen, onthult het veilinghuis deze week een aantal hoogtepunten uit de tweeduizend te veilen kunstvoorwerpen. Die selectie zal vanaf morgen bij Christie’s getoond worden, eerst in Hongkong en later in Londen, Los Angeles en New York. De veilingdata, de catalogi en de hoge en lage ‘estimates’ van de collectie maakt het veilinghuis pas later bekend.
 
Testament
Oud-bankier David Rockefeller overleed in maart dit jaar, 101 jaar oud. Bij leven gaven hij en zijn vrouw al bijna een miljard aan goede doelen. Ook hoorde Rockefeller, wiens vermogen door Forbes Magazine geschat werd op 3,3 miljard dollar, in 2010 tot de eerste miljardairs die zich aansloten bij The Giving Pledge. In zijn testament heeft Rockefeller aangegeven hoe de opbrengst van zijn kunstverzameling dient te worden verdeeld. Harvard University, waar hij in 1936 afstudeerde, krijgt bijvoorbeeld 109 miljoen dollar. Het Museum of Modern Art in New York, mede opgericht door zijn moeder Abby, 125 miljoen. De meeropbrengst wordt verdeeld over alle twaalf goede doelen die Rockefeller in zijn testament noemt.
 
(Bron: NRC)
 
gerelateerde items