Dress for success voorbeeld van effectieve civil society

Dress for success voorbeeld van effectieve civil society
Dress for success voorbeeld van effectieve civil society
3 september 2012
Opinie | | (Social) Impact

Tegen de achtergrond van de naderende verkiezingen blijft nagenoeg niets onbesproken. Van de week waren bijstandsgerechtigden onderwerp van discussie. Rechts verwijt deze groep laksheid en onaangepastheid. Links legt er een beschermende arm om en benadrukt dat ze niet kunnen en geen kansen krijgen.

Trending topic in de discussie was dit keer het uiterlijk van de bijstandstrekker. Volgens staatssecretaris De Krom in Nieuwsuur zien er 50.000 mensen uit deze groep niet representatief uit. Dat uiterlijk is een sta in de weg voor het verkrijgen van een baan. De staatsecretaris wil aangepaste wetgeving, controle en handhaving. Er bestaat een veel simpelere en goedkopere oplossing. Ook dat was te zien in Nieuwsuur. Dress for Success is een winkel zonder kassa, waar mensen met een minimum inkomen gratis representatieve kleding en adviezen krijgen voordat ze gaan solliciteren. De kleding wordt gratis aangeleverd door bedrijven.

Nederland kent dertien van dergelijke winkels waar jaarlijks 2.500 mensen geholpen worden. Ongeveer de helft van deze mensen weet een betrekking te vinden. Deze effectieve civil society power moet o.i. gestimuleerd worden. Dat zet meer zoden aan de dijk dan bevoogding of repressie. Laten we ophouden met dat geneuzel en zorgen dat deze mensen morgen goed voorbereid in een strak pak of mooie jurk op de stoep komen staan van een mogelijke werkgever.        

Klaas Folkerts, voorzitter Dress for Success Nederland
Jos Verhoeven, directeur Start Foundation

Dress for Success heeft winkels in Almere, Amsterdam, Apeldoorn, Den Bosch, Eindhoven, Enschede, Gorinchem, Leeuwarden, Leiden, Rotterdam, Spijkenisse, Tilburg en Utrecht. Maatschappelijk investeerder Start Foundation stond aan de wieg van Dress for Success Nederland.