Kirsten Ottens (ING Nederland): ‘Corporate foundation kan sociaal kompas zijn’

11 februari 2021
Nieuws | | Corporate Foundations Forum

‘Een corporate foundation kan fungeren als het sociale kompas van een organisatie’. Deze quote komt uit een lang interview met Kirsten Ottens, directeur van Stichting ING Nederland door de EVPA, de koepel van venture philanthropists. Het vraaggesprek was onderdeel een van een serie interviews met maatschappelijke investeerders onder de titel ‘Angels & demons’: over de dilemma’s en uitdagingen die corporate foundations voelen in hun relatie met het moederbedrijf.
 
Volgens cijfers van Eurostat had een tiende van de huishoudens in de EU in 2019 geen toegang tot internet; vanaf 2016 hadden ongeveer 2,5 miljoen Nederlanders moeite met het bedienen van allerlei elektronische apparaten. Naarmate in alle sectoren van de samenleving belastingen in toenemende mate persoonlijke of telefoondiensten vervangen worden door online, lopen mensen zonder digitale kennis en tools het risico te worden genegeerd en zelfs niet in staat om volwaardig deel te nemen aan de samenleving. Het is een probleem dat zowel ING, actief in meer dan veertig landen, als haar foundation aangaat: de bank om ervoor te zorgen dat klanten toegang hebben tot alle diensten, en de foundation om ervoor te zorgen dat burgers toegang hebben tot diensten, bankieren of anderszins, die steeds meer digitale geletterdheid vereisen om te navigeren. 
 
Maar hoewel de reikwijdte en doelgroepen verschillen tussen de twee organisaties, kunnen ze door zij aan zij te werken het probleem vanuit verschillende invalshoeken benaderen, legt Kirsten Ottens, directeur van Stichting ING Nederland, uit. Naast digitale inclusie richt ING Nederland Fonds zich ook op financiële gezondheid en werkgelegenheid voor iedereen. Dit doet zij door middel van samenwerkingsverbanden met 25 veelbelovende of goed presterende sociale ondernemers in Nederland die aan deze drie thema's werken. De stichting ondersteunt deze sociale ondernemers met niet-financiële hulp - inclusief toegang tot experts van de bank, die kunnen adviseren over zaken als procesverbetering of communicatie, en de kosten voor het bijwonen van externe trainingen of evenementen. 
 
Het fonds verstrekt ook financiering, in de vorm van subsidies of renteloze leningen (in beide gevallen minimaal €100.000). De club van 25 ‘is consistent’, zegt Ottens, waarbij de stichting jaarlijks ongeveer 15% van de partnerschappen verlaat en hetzelfde aantal nieuwe ondernemers verwelkomt. Tot de huidige cohorten behoren bijvoorbeeld Hack your future, dat vluchtelingen helpt toegang te krijgen tot goedbetaalde banen door middel van technische vaardigheidstraining en Geldfit, dat mensen helpt hun financiële situatie te begrijpen en hen doorverwijst naar passende ondersteuning in geval van geldzorgen.
 
►Lees het gehele vraaggesprek (Engelstalig): klik hier.
Bron: EVPA