Kinderkankercentrum en een zuinige premier Rutte 

Een ruimere donatie van de premier was een passend gebaar geweest
Een ruimere donatie van de premier was een passend gebaar geweest
5 juni 2018
Opinie | | Fondsenwerving

Vandaag opent officieel het Prinses Máxima Centrum, het grootste Europese ziekenhuis en onderzoekscentrum voor kinderen met kanker. Wat niet algemeen bekend is, is dat het meeste kankeronderzoek wordt gefinancierd uit private giften. 
Stichting KiKa, Kinderen Kankervrij, en KWF Kankerbestrijding hielpen mee bij de fondsenwerving voor het Maxima Centrum. Met name voor het eigen laboratorium dat kinderoncologie onderzoekt, de zorg voor de zieke kinderen wordt grotendeels vergoed door verzekeraars. Voor het eigen lab van het nieuwe centrum is maar liefst tien miljoen jaarlijks afkomstig van kankerfondsen. 
Dat kunnen zij makkelijk missen: KiKa ontving in 2016 ruim 23 miljoen van particulieren en nul subsidies. KWF, de grootste organisatie op het gebied van kankerbestrijding, haalde vorig jaar ruim 146 miljoen aan eigen inkomsten op, waarvan bijna negentig procent afkomstig is van particulieren, eveneens zonder overheidssubsidie. Het lab krijgt overigens wél steun van het Rijk: vier miljoen per jaar, aldus tv-programma Nieuwsuur vorige week. Op de website van het Centrum staat overigens - kennelijk onjuist - vermeld dat het geen overheidssteun ontvangt. 
Voor onderzoek is het Centrum hoe dan ook overwegend afhankelijk van giften van fondsen en particulieren. KiKa lanceerde daarom dit voorjaar een opmerkelijke actie onder burgers om te helpen geld te werven voor het nieuwe centrum: ‘Ruim op voor KiKa’. In samenwerking met de verkoopsite Marktplaats konden aanbieders de opbrengst van hun tweedehands spullen direct schenken aan KiKa. De actie sloeg aan: in vijf weken tijd is bijna vier ton opgehaald voor de financiering van de vierde verdieping van het Prinses Máxima Centrum.
Eind februari ging de campagne van start met de eenmalige uitzending ‘Van der Vorst Zoekt Spullen’, waarbij Peter van der Vorst op bezoek ging bij BN’ers om hen te vragen iets persoonlijks beschikbaar te stellen ten verkoop voor het goede doel. Zo kon je bieden op de voetbalschoenen van Rafael van der Vaart. De beschikbaar gestelde bijdrage van premier Rutte vond ik persoonlijk nogal zuinig: een gesigneerd exemplaar van de roman ‘De Toverberg’ van Thomas Mann - geen eerste editie - met erbij een persoonlijke brief van Mark. Wat het op moet brengen? vraagt Van der Vorst. ‘Minimaal tienduizend euro,’ aldus de immer lachende premier. Wat het exemplaar daadwerkelijk opbracht is niet bekend gemaakt, dus deze optimistische richtprijs zal wel niet gehaald zijn.
Iedereen begrijpt dat de premier geen grote bedragen kan schenken aan ieder goed doel dat bij hem langskomt. Maar dit is ronduit een gemiste kans. Het had Rutte gesierd als hij zich rekenschap had gegeven dat kankeronderzoek voor het leeuwendeel wordt betaald door de vele betrokken patiënten en hun familieleden. Dan was een wat ruimere donatie van de premier als dé vertegenwoordiger van de Nederlandse overheid een passend gebaar geweest en een goed voorbeeld voor andere - mogelijke - gevers bovendien.