Kickstart Cultuurfonds: 1,5 mio. euro voor coronaproof concerten

Beeld: Action Vance/Unsplash.
Beeld: Action Vance/Unsplash.
12 mei 2021

Na de toekenning van respectievelijk 3,1 miljoen euro voor ‘corona-proof-kunst-kijken’ in het theater en 2,5 miljoen euro voor musea en culturele instellingen, zijn nu de muziekpodia aan de beurt. Het Kickstart Cultuurfonds maakte bekend 1,5 miljoen euro te doneren voor het coronaproof maken van diverse locaties.

Muziekpodia

De 1,5 miljoen euro komt ten goede aan 46 muziekpodia in heel Nederland, waaronder de Grote Kerk in Naarden, de Melkweg in Amsterdam en de Cacaofabriek in Helmond. Ook de bedragen lopen uiteen; zo gaat er bijvoorbeeld 4.796 euro naar podium Hall of Fame in Tilburg en 100.000 euro naar ‘poptempel’ Paradiso in Amsterdam.

Noodfonds

Inmiddels weten velen de weg te vinden naar het Kickstart Cultuurfonds, dat in 2020 al 16 miljoen euro doneerde aan de cultuursector. Het tijdelijke noodfonds doet daar dit jaar nog een schepje bovenop en stelt maar liefst 20 miljoen euro beschikbaar. Dat is maar goed ook, want in de eerste van de twee aanvraagronden dit jaar meldden al 469 culturele instellingen zich aan, wat resulteerde in 8,9 miljoen euro aan donaties voor 261 producenten van professionele podiumkunsten, muziekpodia, musea en theaters.

Coronamanagers

De gedoneerde bedragen voor muziekpodia zijn bedoeld voor het aanpassen van locaties om publiek weer op een veilige manier te kunnen ontvangen. Zo worden er aanpassingen gedaan aan foyers, garderobes en informatiebalies en worden backstage-ruimtes en podia aangepast door middel van extra podiumdelen, kuchschermen en desinfectiezuilen. Ook zijn er locaties die gebruik willen maken van coronamanagers tijdens concerten.

Marketing en communicatie

Daarnaast zijn er aanvragen voor marketing en communicatie gerelateerde doeleinden gehonoreerd, bedoeld om publiek weer enthousiast te maken de kunst- en concertlocaties te bezoeken. Het PAARD in Den Haag ontvangt bijvoorbeeld een bedrag van 20.212 euro voor hun nieuwe marketingcampagne en de Cacaofabriek in Helmond ontvangt 9.725 euro voor de marketingkosten die worden gemaakt om aandacht te vragen voor hun nieuwe coronaproof programmering. 
 
Bron: Kickstart Cultuurfonds.
Klik hier om alle toekenning in te zien.
Lees ook: ‘2,5 miljoen euro voor coronaproof-kunst-kijken
 

Wist u dat?
Kickstart Cultuurfonds is een initiatief van de BankGiro Loterij, VSBfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds en de VandenEnde Foundation en werkt samen met ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en private cultuurfondsen Stichting Droom en Daad, Fonds 21, Ammodo, Zadelhoff Fonds/Zadelhoff Cultuur Fonds/Fonds Neven en Nichten van Zadelhoff, Stichting Elise Mathilde Fonds, Elisabeth Strouven Fonds, Stichting Zabawas en Gravin van Bylandt Stichting.