Toon alles (2)

Kerken voldoen alsnog aan ANBI-eisen

9 mei 2019, 06:00
Kerken voldoen alsnog aan ANBI-eisen
Kerken voldoen alsnog aan ANBI-eisen
Kerken dreigden hun status als goed doel te verliezen, omdat zij niet voldeden aan de eisen voor een ANBI. Inmiddels voldoen verreweg de meeste gemeenten in de Protestantse Kerk in Nederland en rooms-katholieke parochies aan de eisen voor een ANBI, bericht het Nederlands Dagblad.
 
Reageren? Mail ons, of reageer via TwitterFacebook of Linkedin.

Een van de eisen aan kerken en diaconieën voor de ANBI-status is het hebben van een website, waar bezoekers onder meer een recente jaarrekening kunnen vinden. In februari waarschuwde de Protestantse Kerk in Nederland gemeenten dat zij voor 1 mei hun website op orde zouden moeten hebben. Volgens de Protestantse Kerk was er sprake van ‘code rood’.

Landelijk dienstencentrum

Kerken hebben die waarschuwing ter harte genomen. Volgens de Belastingdienst heeft de oproep van de PKN goed gewerkt. Op een tiental kerken na voldoen de kerken, geholpen door een speciaal team van het landelijk dienstencentrum,  weer aan de eisen. Toch is de kou nog niet helemaal uit de lucht. Op dit moment is publicatie van een jaarrekening van 2017 verplicht, maar vanaf 1 juli moeten de cijfers van 2018 online staan. ‘We hopen dat gemeenten dat nu zelf oppakken’, aldus Hans van Ark van het landelijk dienstencentrum.

Parochies

De Belastingdienst had in februari ook van 35 rooms-katholieke parochies de ANBI-status ingetrokken. Zij hadden de jaarrekening over 2016 nog niet gepubliceerd, terwijl die van 2017 al op de website had moeten staan. Inmiddels voldoen weer 11 van die 35 parochies aan de eisen, laat de Belastingdienst weten.

(Bron: Nederlands Dagblad)
 
gerelateerde items