Kennisbank Filantropie van start

2 februari 2012, 08:59
AMSTERDAM (2 februari) - Met als basis de huidige databank van het Centraal Informatiepunt Goede Doelen (CIGD) is een nieuwe databank opgericht: de Kennisbank Filantropie. Het is een samenwerking tussen het CIGD en de Samenwerkende Brancheorganisaties Filantropie (SBF). Met deze databank willen de twee partijen inspelen op de toenemende vraag naar transparantie en bijdragen aan efficiënte voor filantropische instellingen.


In de huidige databank van het CIGD zijn gegevens opgenomen van ruim 5.500 goede doelenorganisaties. Deze databank wordt uitgebreid met onder meer een aparte module voor vermogensfondsen en extra controlemechanismen. Net als het CIGD richt ook Kennisbank Filantropie zich primair op zakelijke afnemers (onderzoekers, andere websites, dienstverleners). Via deze zakelijke afnemers wordt de informatie toegankelijk gemaakt voor de consument. Die kan op de website http://www.goededoelenmonitor.nl/ informatie van goede doelen inzien. De monitor wordt gekoppeld aan de nieuwe Kennisbank.


"Vergroten transparantie" 

"De onafhankelijke positie van de databank is essentieel voor het kunnen vergroten van de transparantie van de filantropische sector in Nederland", zegt Zita Jankovich, onafhankelijk voorzitter van het voormalige CIGD- en huidige bestuur. "Daarom is in het nieuwe bestuur van Kennisbank Filantropie de onafhankelijkheid gewaarborgd." Het bestuur van Kennisbank Filantropie bestaat verder uit Jon Schaefer (vanuit CIGD) en - op voordracht van de SBF - Paul Beerkens en Reyer Hulstein.
gerelateerde items