Joyce Sylvester nieuwe voorzitter Samenwerkende Hulporganisaties

Joyce Sylvester nieuwe voorzitter Samenwerkende Hulporganisaties
Joyce Sylvester nieuwe voorzitter Samenwerkende Hulporganisaties
1 juni 2015
Nieuws | | Personalia

Joyce Sylvester (foto) is de nieuwe voorzitter van de Stichting Samenwerkende Hulporganisaties (SHO). Sylvester is sinds 2003 lid van de Eerste Kamer der Staten-Generaal, waar zij deze zomer afscheid neemt. Sinds 2009 is ze waarnemend burgemeester van Naarden. Naast Sylvester is Michael Jongeneel, directeur van Triodos Investment Management, benoemd als penningmeester. Otto van der Harst, directeur communicatie van Aegon Nederland, is als extern communicatie expert benoemd tot bestuurslid.

De aanstelling van de nieuwe bestuursleden zorgt dat er balans en externe inbreng binnen het bestuur van SHO komt. Dit versterkt de onafhankelijke besluitvorming over de financiering van levensreddend en wederopbouwwerk na rampen. Om de slagvaardigheid verder te vergroten gaat de SHO werken met een klein dagelijks bestuur van zes mensen, de drie nieuwe bestuursleden en drie directeuren van deelnemende hulporganisaties. Van het grotere algemeen bestuur maken alle directeuren van de elf hulporganisaties achter de SHO deel uit.

Lage kosten blijven uitgangspunt
Uitgangspunt van SHO blijft lage kosten, zodat zoveel mogelijk geld kan worden ingezet voor hulp. Bestuursleden werken onbezoldigd. De SHO heeft een klein team van 3 parttime medewerkers en een stand-by actieteam, roulerend geleid door één van de deelnemende hulporganisaties. Dat is op dit moment het Nederlandse Rode Kruis, dat de Nationale Actie voor de slachtoffers van de aardbeving in Nepal leidt.

Bestuurlijke ervaring
‘Als ergens een ramp gebeurt, moet er snel hulp komen. Het is goed dat daarbij organisaties snel en intensief met elkaar samenwerken. Ik zie er naar uit om een bijdrage te mogen leveren aan een goed verloop van nationale acties en om mijn bestuurlijke ervaring bij rampenmanagement te kunnen inzetten’, aldus Joyce Sylvester.