Joop Daalmeijer nieuwe voorzitter Raad voor Cultuur

17 november 2011
Nieuws | | Personalia

AMSTERDAM (17 november) Oud-VFI voorzitter Joop Daalmeijer wordt de nieuwe voorzitter van de Raad voor Cultuur. Hij vervangt Els Swaab die in juli opstapte uit protest tegen de bezuinigingen in de cultuursector. Dat bevestigen bronnen uit de kunstsector na een bericht hierover in de Volkskrant.


De 65-jarige Daalmeijer ging in september met pensioen als voorzitter van de omroep NTR en niet lang daarna nam hij tamelijk onverwacht ook afscheid als voorzitter van brancheorganisatie VFI. Als voorzitter van de Raad voor Cultuur krijgt Daalmeijer een belangrijke functie in de sector. De Raad is het wettelijke adviesorgaan van de regering op het gebied van kunst, cultuur en media. De raad adviseert zowel gevraagd als ongevraagd over beleid. Deze adviezen zijn overigens niet bindend.


De Raad voor Cultuur adviseerde eerder dit jaar bezuinigingen in de cultuursector niet per 1 januari 2013 in te voeren en pleitte voor een overgangsperiode van 2013 tot 2015. Els Swaab legde haar functie als voorzitter neer omdat ze staatssecretaris Halbe Zijlstra verweet "de botte bijl" te gebruiken. Daalmeijer zei al eerder te vrezen voor het kabinet dat wordt gedoogd door de PVV.