Jonge techneuten voeren Philanthropy 50 aan

18 februari 2015, 04:00
Jonge techneuten voeren Philanthropy 50 aan
Jonge techneuten voeren Philanthropy 50 aan
Het jaarlijkse hoogtepunt in de kolommen van The Chronicle of Philanthropy is weer aangebroken: The Pilanthropy 50. Een overzicht van de gulste gevers in de VS en hun achtergrond. Dat overzicht wordt dit jaar aangevoerd door jonge ondernemende techneuten uit Silicon Valley, die de gemiddelde leeftijd van de major donors in de VS drastisch omlaag dwingen.

De grootste major donors in de Verenigde Staten gaven in 2014 maar liefst 9,8 miljard euro aan non-profitinstellingen. Dat is een stijging van 27,5 procent ten opzichte van vorig jaar. En dat is op zich ook weer een record, want de stijging bedroeg in 2012 nog maar vier procent. Bill en Melinda Gates zijn, zoals altijd, medeverantwoordelijk voor die stijging: zij gaven 1,5 miljard van hun vermogen weg.

Stijging in Silicon Valley
Opvallend is de stijging van jonge ondernemende techneuten die nog geen veertig jaar oud zijn. Drie van hen gaven elk 500 miljoen dollar aan goede doelen. Twee van die ‘wonderkinderen’ gaven tot nu toe niets prijs van hun giften aan liefdadigheid. De eerste is Jan Koum (38), oprichter van WhatsApp. Hij doneerde 556 miljoen aan de Silicon Valley Community Foundation, waarmee hij met stip op nummer 4 in de top 50 komt. De tweede is Sean Parker (38), president van Facebook en oprichter van Napster, die met zijn gift van 550 miljoen op de vijfde plaats komt. Ze worden gevolgd door Nicholas Woodman (39) en zijn vrouw Jill (38), oprichters van GoPro. Zij doneren iets meer dan 500 miljoen, eveneens aan de Silicon Valley Community Foundation.

Twaalf donors uit technologie
Acht andere major donors op de lijst komen uit de wereld van technologie, waarmee het totaal op twaalf komt. Een grote stap sinds 2013, toen Mark Zuckerberg en Priscilla Chan, de eerste major donor onder de dertig jaar waren. Ze gaven toen bijna een miljard dollar aan het Silicon Valley Fund, dat nu het rijkste fonds in de VS is.

Klik hier voor het volledige overzicht van de Philanthropy 50, hun achtergrond en hun giften.
gerelateerde items