Internationale FIN-conferentie stuurt op concrete samenwerking

16 februari 2006
Nieuws | | Vermogensfondsen

Maar liefst 20 verschillende nationaliteiten gingen in op uitnodiging van de FIN, de branchevereniging van vermogensfondsen, en meldden zich eind januari in Den Haag voor een tweedaagse conferentie. Doel was het versterken en vooral het concretiseren van de samenwerking. Of die doelstelling werd gehaald, wordt uiteraard pas in de nabije toekomst duidelijk. FIN-directeur Rick Wagenvoort is daar echter nu al van overtuigd.

De FIN organiseerde eind januari de ‘NADs Meeting’ (NADs staat voor National Associations of Donors) in samenwerking met de Bernard van Leer Stichting. De gasten die FIN en de Bernard van Leer Foundation 23 en 24 januari mochten ontvangen, zijn over het algemeen geen onbekenden van elkaar. Wat de Haagse conferentie bijzonder maakte was de opkomst. De laatste bijeenkomst, in Parijs vorig jaar, telde 12 deelnemende organisaties. Nu waren er dus 20 vertegenwoordigd. Daaronder acht deelnemers uit het voormalige Oostblok, tot aan de Oekraïne aan toe. Naast 17 landenorganisaties waren ook de mondiale netwerkorganisatie WINGS (Worldwide Initiatives for Grantmakers Support) en het European Foundation Centre.

Vrijblijvendheid doorbreken
Volgens Wagenvoort is die toename voor een belangrijk deel toe te schrijven aan de inzet en vasthoudendheid van FIN-voorzitter Jan Scherphuis. Wagenvoort: “We wilden de vrijblijvendheid van zowel de samenwerking als de bijeenkomsten een beetje doorbreken. Scherphuis heeft daar nogal de schouders onder gezet. Dat heeft goed gewerkt, ik zie nu al een toenemend e-mail-verkeer”.

Onderlinge samenwerking
De deelnemers kregen een stevig programma voorgeschoteld. Daarbij stond een aantal thema’s centraal. Om te beginnen de onderlinge samenwerking binnen de NADs, ingeleid door Scherphuis. Maar ook de huidige en toekomstige samenwerking met het European Foundation Centre (door EFC-baas Gerry Salole) en WINGS (door directeur Gaynor Humphreys) werden uitvoerig tegen het licht gehouden. De deelnemers maakten bovendien voor de eerste keer kennis met CEENERGIE (Central and Eastern European Network for Responsible Giving). Pavlina Kalousova, directeur van het Czech Donor’s Forum hield een inleiding. Het verhaal van Diederik Slot op de tweede dag sloot hierbij mooi aan. Slot, directeur van Skanfonds, hield als coördinator van de samenwerkende Nederlandse fondsen in Centraal- en Oost-Europa (CNFCEE) een boeiende presentatie.

Gedragscode
Een minstens zo belangrijk onderwerp tijdens de conferentie was de gedragscode voor donors. Die staat momenteel in de warme belangstelling van Brussel. Wagenvoort: “Wat dat betreft moeten de NADs zich laten horen. Actief. Niet alleen als ze gevraagd worden hun stem te laten gelden. En niet elk voor zich, maar bij voorkeur met één stem zodat er draagvlak ontstaat in Brussel.” Wat dat betreft was de conferentie een aardige lakmoesproef voor de beoogde samenwerking. Wagenvoort heeft er alle vertrouwen in dat de verschillende landenorganisaties zich inmiddels bewust zijn van het belang van samenwerking op dat gebied. De conferentie behaalde op dit punt haar eerste concrete resultaat. Toen de leden uit elkaar gingen was er een werkgroep gevormd en waren de eerste punten in de agenda voor Brussel gezet.