Inkomsten en bestedingen gdo

13 juli 2010
Nieuws | | Wetenschap & Onderzoek

AMSTELVEEN (13 juli) - Hoewel de inkomsten uit eigen fondsenwerving iets zijn teruggelopen (minus 1,9%), zijn de totale inkomsten tegen de verwachting in juist gestegen. Bovendien zijn de bestedingen vorig jaar aanzienlijk toegenomen (plus 5,5%). Dit blijkt uit een onderzoek van PricewaterhouseCoopers in opdracht van VFI onder 91 van de 120 bij deze branchekoepel aangesloten goede doelen.

Samen genereren de 91 in het PWC-onderzoek betrokken organisaties 60% van de inkomsten van alle CBF-instellingen bij elkaar (836 instellingen). Uit de resultaten blijkt dat de totale inkomsten zijn gestegen met 12,5%. Een verwachte daling van inkomsten bleef dus uit, aldus de VFI in een verklaring op haar website. "Ook als de beleggingsresultaten, die over meerdere jaren bezien moeten worden, buiten beschouwing worden gelaten is een lichte stijging van de inkomsten zichtbaar (1,7%). De totale inkomsten uit fondsenwerving staan echter onder druk met een afname van bijna 2%. Deze afname komt volgens de VFI door lagere inkomsten uit sponsoring en nalatenschappen. "De economische crisis kan hierbij een rol gespeeld hebben."

Volkskrant
Hoewel de resultaten van het sectoronderzoek pas eind juli beschikbaar komen in het jaarlijkse Goede Doelen Rapport 2010, gaf de VFI vorige week al een toelichting aan de Volkskrant. VFI-directeur Gosse Bosma wordt hierin geciteerd: "Het is voor goede doelen vorig jaar niet vanzelf gegaan. De organisaties hebben zwaardere inspanningen moeten leveren. Ook in 2010 en 2011 verwachten goede doelen meer moeite te moeten doen."
Belangrijke bijdrage
Door de resultaten actief onder de aandacht van publiek en politiek te brengen, hoopt de VFI dat vooral Den Haag "zeker in het licht van de economische situatie" kennisneemt "van de belangrijke bijdrage die de goede doelen leveren aan de kwaliteit van de samenleving. De sector wil graag afspraken maken over samenwerking, het delen van kennis en informatie en de financiering van maatschappelijk initiatieven voor het verbeteren van de kwaliteit van de samenleving."

Andere accenten
De resultaten van het onderzoek werden door landelijke pers vorige week van andere accenten voorzien dan door de VFI. Zo legt Volkskrant-redacteur Xander van Uffelen vooral nadruk op de teruggang aan inkomsten uit eigen fondsenwerving en de verhoging van wervingskosten (plus 1,1%). Van Uffelen wijst in zijn artikel met name op de grote dalers Hartstichting en Plan Nederland. Vrijwel alle kranten kopten daarna dat de opbrengsten van goede doelen in 2009 daalden (o.a. als gevolg van de crisis), terwijl de totale inkomsten tegen de verwachting in vorig jaar juist stegen, volgens de VFI-verklaring. Over de significante toename van bestedingen wordt vrijwel nergens bericht.

Het Goede Doelen Rapport 2010 is eind juli beschikbaar op www.vfi.nl.