IJslandse wind

16 oktober 2008
Opinie | | Organisatienieuws

Bart Hartman zet zijn strijd om de sector te hervormen voort. Eerst probeerde hij de potentiele gever op weg te helpen met zijn Nationale Goede Doelen Test. Vervolgens ging hij met het ISF in de slag om een alternatief keurmerk voor de sector op te zetten, dat ook aansluit bij de wensen en behoeften van regionale en lokale fondsen. De dreiging van het nieuwe keur hangt nog steeds boven de markt.

Nu komt Hartman met zijn NOTS Microkrediet Obligaties, een beleggingsproduct dat rustig revolutionair mag worden genoemd. Voor het eerst is een goed doel als bank erkend door de DNB. NOTS mag de obligaties dus zelf uitgeven. Bovendien is door gebruik te maken van drie fiscale regelingen tegelijk het rendement gegarandeerd. De rente op de leningen vloeit terug naar NOTS en kan opnieuw worden ingezet.

Prima idee! Dit nieuwe initiatief van sociaal ondernemer Hartman valt alleen maar toe te juichen. Maar Hartman heeft het tij niet mee. Beleggers en spaarders zijn op grote schaal in hun schulp gekropen. Of Hartman dit jaar inderdaad zijn streefbedrag van 25 miljoen voor kleine ondernemers in ontwikkelingslanden bij elkaar krijgt valt nog te bezien. Voorlopig waait er nog een koude IJslandse wind door Nederland.