Hypo-Chari-Proof?

17 april 2008
Opinie | | Governance & Finance

Bent u als filantropische instelling al hypotheekproof? ‘Huh?' zult u zeggen. Word wakker!!

Aan de andere kant van de oceaan zijn ze er al goed ziek van .Allerlei charitatieve fondsen voelen de hypotheekcrisis aan den lijve. Hun beleggingen in aandelen kelderen gigantisch. En wie belegd heeft in chique zakenbanken als Bear Stearns kan helemaal fluiten naar zijn vermogen. Deze kelderde binnen 24 uur meer dan 90% in waarde en moest via miljarden overheidsinjecties en een uiteindelijke overname worden gered. Pikant detail: een particuliere bank waar het kapitaal verkwanseld is door een paar geldwolven en overeind gehouden door publiek geld.

Maar ook de directe inkomsten worden bedreigd door de crisis. Bedrijven zijn opeens veel minder scheutig als het gaat om corporate giving. Ze zijn nu vooral zelf aan het overleven. En ook de vermogende geldwolven zijn minder genereus. De standaard 4% income aflaat van de Bear Stearns senior medewerkers zal nu ook wel stopgezet worden. Charities in de VS gaan nu en masse op zoek naar hypo-proof bedrijven en particulieren.

En hoe gaat het bij de filantropische sector in Nederland? Ik heb niemand er nog over gehoord. Stil zitten is het aloude adagium. Maar als uw beleggingen aan het eind van het jaar in de min staan krijgt u gevend Nederland en meer nog de landelijke pers over u heen. Chari-bashing time! Begint u al zenuwachtig te worden? Tijd voor een lichte chari-waarschuwing? In ieder geval zou ik eens in uw hopelijk goed gespreide aandelenmandje kijken. Ik ben benieuwd wie na het lezen van deze column contact opneemt met zijn of haar belegger. Ik ben bang dat u dan al te laat bent!