Toon alles (2)
Edwin Venema

Hongaarse ngo’s: Orbán ziet complot van filantroop Soros

15 juni 2017, 09:30
Hongaarse ngo’s: Orbán ziet complot van filantroop Soros
Ngo’s zouden deel uitmaken van een ‘buitenlands complot’ om de politiek in Hongarije te beïnvloeden, met name op het gebied van vluchtelingenbeleid. Het ‘meesterbrein’ zou de Hongaars-Amerikaanse filantroop George Soros zijn. Deze theorie is een van de argumenten die de Hongaarse premier Orbán gebruikt om de onlangs aangenomen wet te legitimeren die Hongaarse ngo’s verplicht om buitenlandse donoren te openbaren.
 
De nieuwe Hongaarse wet om organisaties met buitenlandse financiers transparant te maken, wordt door critici van de regering Orbán vooral gezien als een poging om de oppositie in zijn land verder te muilkorven. In de praktijk zullen ngo’s die jaarlijks meer dan 23.5000 euro aan buitenlandse giften ontvangen, schenkingen boven de 1600 euro moeten melden. De namen van de donoren moeten dan worden bekendgemaakt. De maatregel brengt niet alleen de ngo’s in het nauwen bevordert zelfcensuur, maar ook de grantees voor wie de fondsen bestemd zijn, kunnen in grote moeilijkheden komen.
 
Premier Orbán en zijn regering menen dat filantropie wordt misbruikt voor buitenlandse inmenging in de Hongaarse politiek. De beroemde zakentycoon en filantroop George Soros (foto) is een voorstander van een humaan vluchtelingenbeleid en (co)financiert met zijn stichting Open Society Foundations diverse ngo’s in Hongarije die dit progressieve standpunt delen. Dat staat haaks op ultra-conservatieve isolationisme van Orbán, een politiek die o.a. door Eurocommissaris Frans Timmermans eerder al scherp werd veroordeeld. 

►Bronnen: NRC handelsblad, ANP, Nu.nl, Chronicle of Philanthropy
Nieuw:
DDB Dailyelke dag om 12.00 uur het laatste nieuws & opinie van de afgelopen 24 uur in uw mailbox. Gratis service naast uw wekelijkse DDB Journaal.
Aanmelden: klik hier.
 
gerelateerde items