Hij staat in DDB100: Mark Monsma (SGF)

Hij staat in DDB100: Mark Monsma (SGF).
Hij staat in DDB100: Mark Monsma (SGF).
10 november 2021

Wie zijn de 100 invloedrijkste spelers in de Nederlandse filantropie? Aftellend naar de bekendmaking op 18 november in het KIT lichten we een tipje van de sluier.

Als directeur van de Samenwerkende Gezondheidsfondsen (SGF), waarin twintig gezondheidsfondsen de krachten hebben gebundeld, draagt Mark Monsma bij aan een samenleving waarin mensen gezonder leven, de best mogelijke behandeling krijgen en optimaal participeren. Dat hij ook bekend staat als ‘de man van de allianties’ komt omdat zijn naam onlosmakelijk is verbonden aan twee initiatieven: de Alliantie Nederland Rookvrij en de Gezonde Generatie.

Monsma verricht zijn werkzaamheden onder het toeziend oog van de voorzitter van de SGF. Al relativeert zowel de huidige voorzitter (Michel Rutgers) als zijn voorganger (Tom Oostrom) deze invloed. Volgens hen is de SGF-voorzitter ‘slechts’ sparringpartner en doet Monsma als ultieme zelfstarter het echte werk. Hij staat dan ook terecht te boek als de man achter het succes van de rookvrije en gezonde generatie. Letterlijk en figuurlijk: Monsma treedt niet graag op de voorgrond, maar opereert bij voorkeur achter de schermen. Hij zet daar de boel in beweging door strategisch, zorgvuldig en verbindend te opereren. De jury van DDB100 omschrijft Monsma dan ook alsvolgt: ‘Vraag je hem om iets te doen, dan weet je zeker dat het goed komt. Monsma zet zich met alle vezels in zijn lijf in om zijn doel te bereiken. Maar doelgerichtheid is lang niet het enige wat hem zo effectief maakt: hij weet wat hij wil bereiken, kent de weg ernaartoe én krijgt mensen mee om het doel te realiseren.’

Om ook de jongere doelgroep bij de Gezonde Generatie te betrekken, creëerde Monsma vorig jaar met zijn team ‘2K40’; een community voor en door jongeren. Bij de lancering werd een film vertoond, waarin artiesten als Naaz en YouTuber Govert Sweep andere jongeren opriepen om hun ideeën voor een gezonder leven te delen via TikTok, Instagram en YouTube. De beste suggesties mochten worden uitgevoerd. Of en in hoeverre zijn eigen kinderen hem hebben geïnspireerd tot deze campagne, is niet met zekerheid te zeggen. Maar één ding is wel zeker: voor een toegewijd vader als Monsma is de gezondheid van zijn kinderen een belangrijke persoonlijke reden om zich met hart en ziel in te zetten voor zijn werk.
 
Kom ook naar Civil Power! Meld je hier aan.
Klik hier voor het volledige programma.