Hij staat in DDB100: Marco van Alderwegen (Else)

Hij staat in DDB100: Marco van Alderwegen (Else).
Hij staat in DDB100: Marco van Alderwegen (Else).
1 december 2021

Wie zijn de 100 invloedrijkste spelers in de Nederlandse filantropie? Aftellend naar de bekendmaking van de lijst in het Dikke Blauwe Magazine dat in december op de mat valt, lichten we een tipje van de sluier. Vanwege de nieuwe coronamaatregelen hebben we helaas moeten besluiten om Civil Power te annuleren op 18 november en te verplaatsen naar voorjaar 2022. De nieuwe datum wordt spoedig gecommuniceerd.
 
Uit het juryrapport: ‘In de wereld van de vermogensfonden is Marco van Alderwegen een pionier en vernieuwer. Dat hij het anders aanpakt dan anderen, komt doordat hij per se een blijvende impact wil hebben. Zijn vizier is daarbij gericht op de zorg, de sector waarin hij al bijna drie decennia werkt en die hij van buiten kent.’
 
Loopbaan
Van Alderwegen werkte enkele jaren bij organisaties in de verpleging, verzorging en thuiszorg. Eerst als verpleegkundige en later in management- en staffuncties, waarbij hij onder meer zijn Erasmus-studie Beleid en Management in de Gezondheidzorg en MBA Health kon inzetten. Op dit moment is hij bestuurder van Zonnehuisgroep IJssel-Vecht en directeur van Else, een vermogensfonds dat de Nederlandse maatschappelijke (gezondheids)zorg wil verbeteren.
 
INZET
Het fonds dat hij bestuurt, opereert in een vrij conservatieve wereld. De meeste vermogensfondsen potten grote bedragen op en financieren met het rendement daarvan hun doelstellingen. Zo niet Van Alderwegen, die veel minder van het opsparen is. Sterker nog: hij is bereid om het complete vermogen van Else te gebruiken om een verschil te maken. Waar dat geld dan naartoe gaat? Naar INZET, een fonds dat ondernemingen helpt die met innovaties de levenskwaliteit van zorgbehoevenden willen verbeteren. Onlangs investeerde INZET bijvoorbeeld in Mentech, een bedrijf dat een sensorsysteem heeft ontwikkeld waardoor zorgverleners mensen met een verstandelijke beperking of dementie beter kunnen begrijpen.
 
Impact
Het fonds steunt zulke bedrijven met geld én kennis. Professionals van INZET, waaronder Van Alderwegen, denken namelijk mee hoe ze hun maatschappelijke impact kunnen vergroten. Daarnaast hebben de bedrijven toegang tot het netwerk van het fonds, waarin zowel fondsenwervende organisaties (Nierstichting, KWF, Reuma Nederland, Maag Lever Darm Stiching, Het Gehandicapte Kind) als vermogensfondsen (mr. Roelsefonds, Fonds Sluyterman Van Loo) zitten. Door de intensieve begeleiding die INZET biedt, helpt ze bedrijven verder op weg dan wanneer ze ‘slechts’ subsidies zou verstrekken. Nou is Van Alderwegen sowieso geen fan van subsidies. Als hij nadenkt over manieren waarop filantropisch geld en sociale initiatieven elkaar kunnen versterken, denkt hij liever in termen als co-creatie, wederkerigheid en social return on investment. Zoals de jury het mooi verwoordt: ‘Een denker én doener met een werkwijze die als voorbeeld voor andere vermogensfondsen kan dienen.’
 
De volledige DDB100 verschijnt in het decembernummer van het DDB Magazine.
 
Lees ook: 'Mr. Roelsefonds gaat investeren in INZET'
Lees ook: ‘Zij staat in DDB100: Mardjan Seighali (UAF)’
Lees ook: ‘Marc van den Tweel nummer 1 van De Dikke Blauwe 100’