Toon alles (3)

Het eerlijke verhaal

21 november 2013, 04:00
Het eerlijke verhaal
Het eerlijke verhaal
Vanaf vandaag kunt u onze mini-documentaire ‘Het eerlijke verhaal’ zien op deze site. Het is het videoverslag van onze Filanthropium Top van 24 oktober. Daar hadden we 25 leden en gasten uitgenodigd voor een pittig debat over de ‘professionaliseringsparadox van filantropie’: hoe ‘professioneler’ we worden, hoe groter de afstand met de samenleving. Dat leidt tot evidente problemen, die wij hadden benoemd met ‘de strijkstokmythe’, de ‘opschalingsfuik’ en de ‘bobo-isering’. Wat zijn onze antwoorden? Onze oplossingen? Hoe herstellen we weer de verbinding met de samenleving?
Een kernprobleem is hier het woordje ‘we’. Dat suggereert een collectief gevoelde en gedragen verantwoordelijkheid. Die is in de filantropie echter meestentijds ver te zoeken. Het individualisme en particularisme dat charitatieve initiatieven zo kenmerkt maakt dat collectieve oplossingen bij voorbaat uiterst moeilijk te vinden zijn. In een zee van heterogeniteit komt het dan aan op stuurmanskunst van individuen; op persoonlijk leiderschap en op persoonlijke moed. Het goede nieuws is volgens ons dat het daar niet aan ontbreekt. En ook niet aan inspirerende verhalen.
Het slechte nieuws dat er geen pasklare oplossingen zijn, geen ‘quick wins’ of kortetermijnsuccesjes. ‘Uw’ eerlijke verhaal komt misschien te paard, ‘ons’ eerlijke verhaal komt nu hopelijk ook. Te voet.
Als het maar komt.

P.S.: Graag feliciteert Filanthropium de koepel van vermogensfondsen FIN met haar 25-jarig jubileum.
gerelateerde items