Herexamen?

1 maart 2007
Opinie | | Validatie & Toezicht

Volgens de heer Koppelaar, directeur van Zending over Grenzen, is het CBF-Keur ‘cru' en biedt het een grote mate van schijnzekerheid: "In de publieke perceptie betekent het keur: deze organisatie doet het goed." (FM, 22 februari). Het CBF pretendeert met het CBF-Keur niet meer en niet minder dan onafhankelijke toetsing op basis van de criteria van het CBF-Keur. Deze criteria zijn vastgelegd in het reglement zoals die op de website staan.


De heer Koppelaar stelt ook: "De realiteit is dat men alleen toetst op een aantal financiële parameters". De heer Koppelaar zou beter moeten weten. Het niet verlengen van het keurmerk bij ZoG heeft ook te maken het feit dat met name de onafhankelijke taakvervulling van het bestuur onvoldoende is gewaarborgd. Bovendien hoort de heer Koppelaar te weten dat het CBF-Keur kijkt naar bestuur, beleid, verslaggeving, fondsenwerving en bestedingen. En dan hebben we het niet alleen over de financiële kanten daarvan.

 


In 2006 heeft het CBF de organisatie ZoG overeenkomstig bestaande procedures gecontroleerd. Daarbij zijn ook de eerder met ZoG gemaakte afspraken inzake verantwoording van de bestedingen getoetst. ZoG is in 2006 in kennis gesteld van geconstateerde afwijkingen op het gebied van bestuur en controle op de bestedingen. Het bestuur van ZoG heeft vervolgens te kennen gegeven de relatie met het CBF met ingang van 1 januari 2007 te willen beeindigen. Men meldde niet aan eerder gemaakte afspraken inzake de bestedingen te kunnen voldoen omdat dit te hoge kosten met zich mee zou brengen. De Commissie Keurmerk van het CBF heeft in december 2006 geconstateerd dat ZoG niet aan de criteria van het CBF voldeed en daarmee niet keurmerkwaardig was.

 


ZoG geeft aan dat zij voor het CBF-Keur uitkomen op een bedrag van 34.000 euro. De jaarlijkse bijdrage van ZoG aan het CBF bedraagt hiervan ongeveer 10% . Blijkbaar moet ZoG zich veel inspanningen getroosten om aan de eisen van het CBF-Keur te voldoen en vinden zij dit bedrag te hoog. Het klopt dat een organisatie die onvoldoende op orde is, zich moet verbeteren en dat kost geld. Gelukkig zijn de meeste keurmerkhouders op orde en hebben die jaarlijks minder kosten.

 


Tot slot. ZoG lijkt op de leerling die vanwege lage cijfers opnieuw blijft zitten en tegen de meester zegt dat hij niet zoveel wil studeren en van school afgaat omdat de school slecht is. Ik zeg tegen ZoG: vervelend dat je bent blijven zitten, span je in, verbeter jezelf en als je weer op niveau bent dan kun je om een herexamen vragen.

 


Adri Kemps is directeur van het Centraal Bureau Fondsenwerving