'Grootscheepse BTW-controle'

24 maart 2010
Nieuws | | Tax & Legal

AMSTELVEEN (24 maart) - Accountancynieuws.nl meldt dat de Belastingdienst een grootscheepse btw-controle is begonnen bij stichtingen en verenigingen. Bestuurders kunnen in bepaalde gevallen aansprakelijk worden gesteld voor de belastingschulden van de stichting of vereniging.

Accountancynieuws.nl constateert dat er bij veel bestuurders van verenigingen en stichtingen ten onrechte gedacht wordtdat btw geen rol speelt in de non profit-sector: "Er is immers geen winststreven en de activiteiten dienen toch uitsluitend het goede doel!" Dat deze conclusie over de btw-positie binnen de non-profitsector niet altijd opgaat, blijkt uit de recente aankondiging van een grootscheepse controle door de Belastingdienst op vrijstellingen en ontheffingen juist binnen deze groep.

Eisen van ondernemerschap

De Belastingdienst stelt op haar website: "Stichtingen en verenigingen worden in bepaalde gevallen ook als onderneming beschouwd. Uw stichting of vereniging betaalt dan over de winst vennootschapsbelasting. Om te beoordelen of u ondernemer bent, letten wij in grote lijnen op de punten die worden genoemd in het onderdeel Wanneer bent u ondernemer voor de inkomstenbelasting? Als bestuurder van een stichting of vereniging kunt u in bepaalde gevallen aansprakelijk worden gesteld voor de belastingschulden van de stichting of vereniging. Voor de btw is de stichting of vereniging ondernemer als zij voldoet aan de eisen van het ondernemerschap. Als er sprake is van ondernemerschap voor de btw, gelden ook voor stichtingen en verenigingen de normale btw-regels.

Bestuurders van stichtingen en verenigingen kunnen over deze aansprakelijkheid een brochure downloaden.

Wilt u het hele artikel in Accountancynieuws.nl lezen: klik hier.